S-au prezentat strategiile de dezvoltare de la nivel regional, județean și al municipalității
Joi, 16 iulie 2015Miercuri, 1 iulie, a avut loc conferinţa de presă în cadrul căreia au fost prezentate proiectele din judeţul Covasna şi municipiul Sfântu Gheorghe.
Miercuri, 1 iulie, a avut loc conferinţa de presă în cadrul căreia au fost prezentate proiectele din judeţul Covasna şi municipiul Sfântu Gheorghe, finanțate din bugetul Programului Operațional Regional, dintre care, pe parcursul după-amiezei, au fost vizitate lucrările de amenajare ce se desfăşoară în centrul municipiului şi lucrările de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” şi ale parcului industrial de la Câmpu Frumos.
Cei prezenţi au fost salutaţi de Simion Crețu, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, care a spus că întâlniri similare se vor organiza în mai multe judeţe în vederea prezentării rezultatelor implementării proiectelor finanţate din fondurile Regio, în regiunea respectivă. În judeţul Covasna ADR Centru a finanţat 68 proiecte, prin care s-au creat 300 de noi locuri de muncă. Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” este cel mai mare proiect de acest gen la nivelul regiunii.
Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a prezentat o informare privind implementarea proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional. „În judeţul Covasna, proiectele regionale care vizează, deopotrivă, mai multe domenii – îngrijirea medicală, agricultura, educaţia, cultura, asistenţa socială, infrastructura şi sportul – se încadrează în Programul Potsa. Datorită finanţării europene, în ultimii ani s-au realizat schimbări pozitive în judeţul nostru. Din 2008 şi până în zilele noastre se constată o creştere semnificativă a sumelor atrase, aproape 90% din investiţii au fost realizate din aceste fonduri. Judeţul Covasna se află pe primul loc la nivel regional în ce priveşte fondurile atrase pe cap de locuitor.”
Preşedintele CJ Covasna a evidenţiat în primul rând cele mai mari investiţii finanţate din fondul de dezvoltare, cum ar fi reabilitarea tronsonului de drum cuprins între Covasna şi Tg. Secuiesc şi modernizarea a 4 poduri, acestea având o valoare totală de 11,1 milioane lei. Proiectul Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” de aproape 16 milioane de euro cuprinde şi achiziţionarea unor echipamente medicale, în valoare de 27 milioane lei. Achiziţionarea celor 13 autospeciale de intervenție la incendiu, precum şi a unui vehicul pe şenile, face parte, de asemenea, dintr-un important proiect european. Construirea centrului de management integrat al deşeurilor care va asigura 41 noi locuri de muncă a fost enumerat printre investiţiile de o importanţă majoră. În cadrul acestui proiect s-au achiziţionat deja containerele pentru depozitarea deşeurilor, mijloacele de transport adecvate pentru transportarea acestora, precum şi 2 două unităţi de compostare. Dintre cele 4 depozite de deşeuri neconforme din judeţ, au fost închise şi ecologizate depozitele de la Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc şi Covasna, iar la depozitul de la Sfântu Gheorghe, lucrările sunt în plină desfăşurare.
În cadrul conferinţei de presă, Antal Árpád András, primarul municipiului Sfântu Gheorghe a subliniat: prin dezvoltarea unui oraş se urmăreşte interesul oamenilor şi fac eforturi să ofere locuitorilor municipiului un mediu mai prietenos şi mai locuibil. „Este necesară schimbarea paradigmei. Trebuie să ţinem seama de faptul că oamenii trebuie să trăiască într-un mediu mai sănătos şi mai curat. Dacă dezvoltăm oraşul ţinând seama de interesele pietonilor, oamenii vor circula pe jos, iar dacă ţinem cont de interesele şoferilor, îi stimulăm să circule cu maşini” – a spus edilul.
În Sfântu Gheorghe s-au realizat numeroase investiţii finanţate prin Programul Operaţional Regional, cum ar fi: reabilitarea şi echiparea Cantinei Sociale a oraşului, crearea şi amenajarea spaţiilor verzi din strada Cimitirului, reabilitarea Căminului Zathureczky Berta, crearea Centrului multifuncţional Néri Szent Fülöp, reabilitarea, modernizarea clădirii Liceului Tehnologic „Kós Károly”, a Colegiului „Székely Mikó”, extinderea clădirilor Grupului Şcolar „Puskás Tivadar”, crearea şi modernizarea infrastructurii de agrement Şugaş Băi. În cadrul proiectelor Regio se înscrie şi dezvoltarea parcului industrial de la Câmpu Frumos, dezvoltarea serviciilor sociale de creşă cu program de lucru zilnic din Sfântu Gheorghe, precum şi sistemul fotovoltaic pentru producerea de energie electrică pentru iluminat public şi alimentarea unor instituţii.