Sunteți aici: » Știri » S-a inaugurat DJ 121, cea mai mare realizare a judeţului Covasna

S-a inaugurat DJ 121, cea mai mare realizare a judeţului Covasna

Duminică, 19 august 2012

Lucrările de reabilitare a DJ 121, drum care face legătura între Covasna şi Tg. Secuiesc, au fost finalizate după aproape un an şi jumătate. Pentru reconstruirea drumului aflat într-o stare deplorabilă, Consiliul Judeţean Covasna a folosit 15,5 milioane ero, din fonduri europene.

Lucrările de reabilitare a DJ 121, drum care face legătura între Covasna şi Tg. Secuiesc, au fost finalizate după aproape un an şi jumătate. Pentru reconstruirea drumului aflat într-o stare deplorabilă, Consiliul Judeţean Covasna a folosit 15,5 milioane ero, din fonduri europene.

Sâmbătă, 18 august, au avut loc festivităţile de inaugurare în localităţile Catalina, Imeni, Zăbala, Pava şi Covasna. Primarii localităţilor repective consideră în unanimitate că acest drum are o importanţă majoră în viaţa regiunii şi că, de mult timp, aceasta este cea mai mare investiţie care afectează în mod direct aceste localităţi.

„În ultimii ani, în Ţinutul Secuiesc s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte infrastructura. Autorităţile judeţene şi cele locale au obţinut sprijin guvernamental şi finanţare din fonduri europene nu numai pentru reabilitare şi modernizare de drumuri, dar s-au înregistrat progrese imense şi în domeniul construcţiei reţelelor de apă şi canalizare, precum şi în domeniul alimentării cu gaze” – a afirmat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, cu ocazia festivităţilor de inaugurare.

Cu acest prilej, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a declarat: „Potsa József este o personalitate de importanţă majoră în dezvoltarea regiunii Trei Scaune. Deci nu este doar o coincidenţă faptul că programul de dezvoltare a judeţului, elaborat de consiliul judeţean, a primit numele acetei personalităţi. Podul de la Catalina a primit, de asemenea, numele lui Potsa József, deoarece toate podurile proiectate de-a lungul secolelor poartă numele unor personalităţi importante. Nici podul de la Imeni nu poate rămâne fără nume: va primi numele doamnei Cserey Jánosné Zathureczky Emília, de numele căreia se leagă – pe lângă numeroasele activităţi de binefacere, culturale şi de dezvoltare a regiunii – înfiinţarea şi dezvoltarea Muzeului Naţional Secuiesc.”

Olosz Gergely, deputat UDMR, a subliniat: „în ultimii ani, în regiunea Trei Scaune au luat fiinţă lucruri noi, regiunea a atins un progres tangibil”. Potrivit deputatului, „aici a jucat un rol important şi faptul că UDMR-ul a reuşit să găsească acei parteneri care să înţeleagă că Ţinutul Secuiesc discriminat în anii anteriori trebuie dezvoltat într-un mod special.” În opinia lui Olosz, o parte din aceste lucruri au fost recuperate, dar continuarea muncii începute presupune ca comunităţile locale din regiune să identifice acele probleme peste care sunt gata să treacă chiar şi în ciuda crizei economice. Potrivit deputatului, progresul va fi posibil, numai dacă cooperarea va continua la nivel local, judeţean şi naţional.

Drumul judeţean 121 a fost reabilitat pe întreaga lungime de 17,1 km, iar în interiorul localităţilor, pe o distanţă de 9 km s-au amenajat şi trotuare. Localnicii se bucură mai ales de faptul că, pe lângă rigole, au fost construite şi podeţe noi la intrarea în curţi. Pe toată lungimea drumului au fost aşezate 736 buc. indicatoare rutiere inscripţionate în două limbi, română şi maghiară.

Participanţii festivităţilor au fost însoţiţi de fanfara Clubului Elevilor din Tg. Secuiesc, precum şi de cei 20 de ciclişti ai Asociaţiei Tineretului Trei Scaune, iar drumul a fost sfinţit de un preot în fiecare localitate.
 

Noutăți