Reci
Vineri, 11 decembrie 2009Sahara ţinutului Trei Scaune, aşa a denumit scriitorul Orbán Balázs rezervaţia naturală de la Reci. Lacul Reci este locul îndrăgit al pescarilor, care vin aici pentru a participa la concursuri, sau pur şi simplu pentru a se destinde.
Ştiaţi că fanfara din localitate, binecunoscută în întreg Ţinutul Secuiesc este invitata preferată a diverselor evenimente culturale? Pădurea de mesteceni din Reci este rezervaţie naturală. Nisipiul rezervaţiei a fost adus de apele Râului Negru, la sfârşitul erei glaciare. Ulterior a fost supus eroziunii vântului, formând dune şi valuri. Între dune, când nivelul apei creşte, se formează numeroase lacuri de dimensiuni mici. În rezervaţie trăiesc numeroase plante rare: trifoiştea, palustrul, cătina.
Pe malul lacurilor trăieşte planta carnivoră aldrovanda, roua cerului cu frunze rotunde, plantă deosebit de rară, iar în apă nufărul alb (Nymphea alba). Aici îşi găsesc adăpost raţele cârâitoare, iar pe timpul migraţiei de primăvară nagâţii, cufundarii, chirele, lişiţele. Aici trăieşte şi o specie rară de broaşte, broasca de mlaştină (Rana arvalis arvalis Nilss), a cărei mascul, în sezonul de împerechere “îmbracă”o ţinută de culoare albastru deschis. Locuitori permanenţi ai pădurii sunt căprioarele, cerbii. Foarte des se pot întâlni vulpi, bursuci, veveriţe, pisici sălbatice, mistreţi. Fazanii de aici au fost colonizaţi.
Primar: Dálnoki Lajos; Tel: +40-267-373899, Fax: +40-267-373803.
Cod poștal: 527145.
Populaţie: 2237 (2002).
Suprafaţă: 39,92 km2.
Localităţi componente: Aninoasa, Bita, Saciova.