Sunteți aici: » Știri » Protecţia socială, o sarcină sufletească

Protecţia socială, o sarcină sufletească

Joi, 30 martie 2017

Complexul de Servicii Comunitare din Sf. Gheorghe a fost inaugurat

Inaugurarea oficială a Centrului de zi şi al Centrului maternal din avut loc joi, la Sfântu Gheorghe. Clădirea instituţiei care funcţionează în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi care se află pe strada Gödri Ferenc, a fost reabilitată cu sprijinul Ministerului Muncii şi cel al Consiliului Judeţean (CJ) Covasna.


 
În discursul rostit cu ocazia inaugurării clădirii reabilitate, Vass Mária, directorul DGASPC, a spus că s-a ajuns la sfârşitul unui proces lung de reabilitare, având în vedere că proiectul a fost depus încă din 2012 şi că până la realizarea acestuia aveau de înfruntat multe obstacole. La parterul clădirii reabilitate a fost amenajat centrul de zi modern, cu o capacitate de 28 de locuri destinate copiilor de peste trei ani, iar mansarda găzduieşte Centrul maternal care  oferă posibilitate de cazare pentru 6 mame tinere şi 11 copii – a spus directorul DGASPC, prezentând noul Complex de Servicii Comunitare din Sfântu Gheorghe.
 
Centrul de zi, supranumit şi grădiniţă socială, primeşte copiii aflaţi în dificultate de luni până vineri, între orele 6 şi 18, asigurând nu doar o educaţie corespunzătoare specificului de vârstă al copilului preşcolar, ci şi asistenţă din partea specialiştilor care încearcă să-i îngrijească şi să-i educe pe copii astfel, încât să se poată reintegra în şcoală şi în societate.  Centrul maternal este destinat în principal tinere necăsătorite, devenite mame, care vor putea însuşi aici bazele puericulturii, ale creşterii copilului, dar şi bazele menajului, şi vor fi sprijiniţi în găsirea unui loc de muncă şi să îşi controleze viaţa din punct de vedere economic.
 
Valoare investiţiei se ridică la 582 mii lei, sumă din care 85 la sută provin de la Ministerul Muncii şi 15 la sută de la CJ Covasna. Curtea instituţiei a fost amenajată cu sprijinul financiar al Deichmann România şi din banii destinaţi proiectului s-a amenajat şi un teren de joacă.


 
Protecţia socială trebuie să reprezinte nu doar o sarcină impusă de lege, ci şi o problemă spirituală a tuturor factorilor de decizie – a subliniat Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, menţionând faptul că 33 la sută din bugetul propriu al judeţului sunt destinate protecţiei sociale. „Cifrele arată că, în judeţul nostru, suma destinată susţinerii protecţiei sociale creşte de la an la an, dar creşte şi numărul persoanelor defavorizate, atât cel al copiilor, cât şi cel al adulţilor, iar îngrijirea acestora trebuie asigurată. Din acest motiv, acordăm o atenţie deosebită pentru asigurarea finanţării acestor activităţi. Noi avem sarcina de a găsi finanţare, iar sarcina dumneavoastră este aceea de a acorda servicii de îngrijire de calitate persoanelor defavorizate”– a spus Tamás Sándor, adresându-se personalului noului centru.
 
Pentru Complexul de Servicii Comunitare din Sfântu Gheorghe s-a aprobat un număr de 16 posturi, din care 5 sunt neocupate încă – ne-a informat Faragó Pálma, conducătorul centrului, menţionând că în curând DGASPC va scoate la concurs trei posturi de educator, un post de asistent medical şi un post de administrator.

 

Noutăți