Sunteți aici: » Știri » Proiect pentru echiparea secției de terapie intensivă pentru nou-născuți, votat în regim de urgență

Proiect pentru echiparea secției de terapie intensivă pentru nou-născuți, votat în regim de urgență

Luni, 27 februarie 2023

Consiliul Județean Covasna s-a reunit luni, 27 februarie 2023, într-o ședință extraordinară, desfășurată online, cu scopul de a aproba două proiecte urgente propuse pe ordinea de zi de președintele Tamás Sándor.

Astfel, în cadrul întâlnirii consilierilor județeni, s-a aprobat participarea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe la apelul de proiecte Sănătate și reziliență instituțională, cu proiectul „Creșterea capacității de screening pentru nou – născuți în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe”, derulat în parteneriat cu Consiliul Județean Covasna.

Spitalul Județean de Urgență va înainta o cerere de finanțare pentru dotarea secției de terapie intensivă pentru nou-născuți cu echipamente medicale adecvate pentru îmbunătățirea programului de screening. Componența minimă a unui kit pentru screening/prevenție a retinopatiei de prematuritate este formată din: mixer de aer-oxigen pentru sală de nașteri și pentru sală operații cezariene, monitor semne vitale sală nașteri, monitor semne vitale sală operații cezariene, ventilator de transport cu FiO2 reglabil 21-100% și incubator de transport. Prin acest demers, Spitalul Județean urmărește îmbunătățirea calității actului medical pe care îl pune la dispoziția locuitorilor din județ.

”În spitalul județean, gradul de ocupare a secției de terapie intensivă pentru nou-născuți, în anul 2022, a fost de 65,14%. Din cei 1.069 de bebeluși născuți anul trecut, 181 au avut nevoie de terapie intensivă pentru mai mult de 24 de ore. Valoarea totală a proiectului se ridică la 300 mii de lei” – a detailat Tamás Sándor.

Tot în cadrul ședinței virtuale de luni, a fost aprobată semnarea unui protocol între Județul Covasna și Administrația Națională „Apele Române’’ prin Administrația Bazinală de Apă Olt, în vederea utilizării unui teren. Protocolul vizează reabilitarea podului de peste Râul Olt și modernizarea drumului județean DJ113, care leagă drumul național cu Gara CFR Bixad, pe o porțiune de 1,7 km.

Valoarea totală a investiției se ridică la 14,8 milioane de lei. Din bugetul de stat, vor fi alocate 9,93 milioane de lei, restul sumei fiind completată din bugetul județului.

Noutăți