Sunteți aici: » Știri » Proiect pentru cooperare interjudețeană

Proiect pentru cooperare interjudețeană

Miercuri, 29 iunie 2011

Cele două județe, Covasna și Harghita lucrează pentru elaborarea unui proiect comun, denumit Strategie de cooperare interjudețeană care  vizează îmbunătățirea procesul decizional atât la nivel politic cât și la nivel administrativ.

Cele două județe, Covasna și Harghita lucrează pentru elaborarea unui proiect comun, denumit Strategie de cooperare interjudețeană care  vizează îmbunătățirea procesul decizional atât la nivel politic cât și la nivel administrativ. Despre proiectul care are o durată de un an, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Henning László și Birtalan József, administratorul public al județului Harghita au vorbit în cadrul unei conferințe de presă, miercuri, 29 iunie. Potrivit relatării lor, proiectul care se realizează prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Capacităţii Administrative, susţinut de Fondul Social European servește, în primul rând, la elaborarea direcțiilor de dezvoltare având în vedere că cele două județe au direcții de dezvoltare și probleme comune.

La acest proiect participă 22 instituții publice din județul Covasna și Harghita: cele două consilii județene, respectiv 20 consilii locale. În cadrul proiectului se vor urmări trei principale obiective: realizarea sondajelor de opinii în cele două județe, organizarea de cursuri de pregătire profesională pentru funcționarii publici, respectiv elaborarea strategiei comune de dezvoltare, prioritățile acesteia fiind patrimoniul natural, resursele de energie regenerabile, turismul și produsele tradiționale. De asemena, proiectul va sprijini sporirea eficienței consiliilor locale și îmbănătățirea pregătirii profesionale a funcționarilor publici.

Vicepreședintele Henning László a arătat: „la valorile naturale este vorba de acele rezerve de ape minerale care nu pot fi exploatate din pinct de vedere comercial, dar în privința dezvoltării turismului bazat în special pe băile populare tradiționale prezintă oportunități importante. Legat de aceasta, Birtalan József a arătat faptul că Consiliul Județean Harghita a lansat deja o inițiativă de localizare a resurselor de apă minerală, respectiv de identificarea oportunităților de utilizare a acestora şi au speranţa ca şi Consiliul Judeţean Covasna să demareze un proiect similar, oglindă. Administratorul public a arătat că strategia comună include şi alte valori naturale ale celor două judeţe, astfel şi pădurile. Birtalan a mai adăugat că, în această privinţă, în judeţul Harghita, există deja un proiect pentru utilizarea deşeurilor în urma procesului de exploatare a lemnului care poate fi inclusă în strategia comună de dezvoltare. Pe lângă acestea, Birtalan a precizat că bugetul proiectului este de 816 mii lei în total, cota parte a administraţiei locale fiind doar o fracţiune a acestuia, adică 17 mii lei.

Noutăți