Premiul „Orbán Balázs”, o distincţie pentru păstrarea valorilor Ţinutului Secuiesc
Marți, 14 mai 2013Consiliile judeţene Covasna, Harghita şi Mureş au înfiinţat împreună în 2011 Premiul „Orbán Balázs” al Ţinutului Secuiesc, premiul fiind acordat acelor persoane care, au avut rezultate deosebite în rezolvarea problemelor comune ale comunităţilor din Ţinutul Secuiesc.
Consiliile judeţene Covasna, Harghita şi Mureş au înfiinţat împreună în 2011 Premiul „Orbán Balázs” al Ţinutului Secuiesc, premiul fiind acordat acelor persoane care, au avut rezultate deosebite în rezolvarea problemelor comune ale comunităţilor din Ţinutul Secuiesc. Premiul care poartă numele marelui etnograf Orbán Balázs, fiind creat de către cele trei judeţe legate prin istoria şi cultura comună, este o înaltă distincţie a regiunii. Alegerea denumirii premiului este justificată de faptul că Orbán Balázs a fost primul etnograf care a oferit cea mai cuprinzătoare şi totodată cea mai autentică imagine a Ţinutului Secuiesc. El a fost cel care, analizând şi evaluând starea generală a societăţii, a insistat asupra unei dezvoltări şi modernizări care să consolideze viitorul societăţii. În ciuda diferenţelor tradiţionale istorice, geografice, economice, culturale şi religioase, el a descris regiunea ca o entitate unitară. Premiul este acordat acelor personalităţi care au câştigat merite infinite în realizarea unei imagini unitare a Ţinutului Secuiesc, în procesul de modernizare a regiunii, bazată pe tradiţiile specifice ale acesteia.
Premiul „Orbán Balázs” a fost acordat pentru prima oară în 2011, de către consilierii judeţeni din Ţinutul Secuiesc. Atunci, Consiliul Judeţean Harghita distincţia a fost acordată profesoarei pensionare Kovács Piroska, cercetătoarea, ocrotitoarea şi salvatoarea porţilor secuieşti.
Consiliul Judeţean Covasna a acordat premiul lui Váncsa György, comandantul pompierilor voluntari din Valea Crişului, drept pentru recunoaşterea activităţii sale prestate în folosul comunităţii locale. Consiliul Judeţean Mureş a atribuit premiul lui Simon Judit, preşedinta Asociaţiei HIFA, pentru munca sa perseverentă prestată în cadrul asociaţiei.
În 2012, în judeţul Harghita, premiul a fost câştigat de Beder Tibor, profesor de geografie, om de ştiinţă care, timp de mulţi ani, a predat elevilor săi nu numai geografie, dar i-a educat în spiritul dragostei pentru pământul natal şi al omeniei. Consiliul Judeţean Covasna a acordat premiul pentru Haszmann Pál, muzeograf din Cernat, iar în judeţul Mureş distincţia a fost acordată profesoarei Domokos Ilona.
În acest an, sub egida Anului Memorial Kós Károly – 2013, în cadrul festivităţii de premiere ce a avut loc miercuri după-masa, la Biblioteca Judeţeană „Bod Péter”, au fost premiate asociaţii locale ale căror membri sunt arhitecţi, restauratori şi specialişti din alte domenii şi care au prestat o activitate deosebită în domeniul conservării şi promovării patrimoniului construit al Ţinutului Secuiesc.
Festivitatea a început cu concertul formaţiei de muzică veche „Codex”, după care Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, în calitate de gazdă a evenimentului, i-a salutat pe cei prezenţi. „Ţinutul Secuiesc se află într-o situaţie norocoasă, deoarece aici au existat întotdeauna oameni care prin vocaţia, exemplul şi munca lor au arătat calea cea bună de urmat, asemenea unui far care-ţi luminează drumul. Printre ei se află scriitori, eroi cărora libertatea era mai presus de orice, inventatori, oameni pragmatici, perseverenţi sau oameni ai credinţei. Printre aceştia, pe primul loc se află Orbán Balázs căruia contemporanii şi posteritatea i-au acordat atributul de «cel mai mare dintre secui». Astăzi vom acorda premiul purtând numele lui Orbán Balázs acelor personalităţi care se remarcă printr-o activitate deosebită în domeniul conservării şi promovării patrimoniului construit al Ţinutului Secuiesc” – a spus preşedintele CJ, adăugând că în acest an, premiantul Consiliului Judeţean Covasna este Asociaţia pentru Protecţia Monumentelor Istorice „Keöpeczy Sebestyén József” din Sfântu Gheorghe. Asociaţia înfiinţată în primăvara anului 1990, în cei 23 de ani de activitate, a atras atenţia profesioniştilor din domeniu prin numeroasele sale activităţi demne de amintit. Printre activităţile asociaţiei trebuie evidenţiată baza de date online a monumentelor, HEREDITATUM, realizată în vederea evaluării patrimoniului construit din Transilvania şi care se bucură de un real succes. Premiul a fost înmânat arhitectului Benczédi Sándor.
Din partea Consiliului Judeţean Harghita a fost prezent vicepreşedintele Petres Sándor, care relatat despre evenimentele tulburătoare de la începutul săptămânii, spunând că: „Luni ni s-a cerut socoteală, dar nici vorbă să ne lăsăm păgubaşi. Judeţul Harghita îşi continuă drumul împreună cu celelalte judeţe secuieşti. Nu lăsăm drapelul secuiesc, produsele tradiţionale secuieşti, Manualul de istorie a secuilor, va exista în continuare Casa secuiască şi programul Protecţia imaginii satelor. Însă fără parteneri, fără comunitate nu am putea realiza mare lucru. În aceasta seară acordăm premiul unor colegi ai noştri, unor oameni, în mâinile cărora există «inimă», aşa cum s-a exprimat Makovecz Imre la Miercurea Ciuc, în opinia căruia în Vest nu se mai poate construi biserici ca la noi, pentru că acolo nu există «inimă» în mâinile oamenilor. La noi există însă şi mai mulţi membri ai Asociaţiei sunt discipolii şi moştenitorii spirituali ai lui Makovecz.”
În continuare, Petres Sándor a anunţat că, anul acesta, Consiliul Judeţean Harghita a acordat Premiul „Orbán Balázs” Asociaţiei Országépítő Kós Károly Egyesülés. Premiul a fost înmânat reprezentanţilor asociaţiei, Bogos Ernő şi Kolumbán Gábor.
Péter Ferenc, primarul oraşului Sovata a fost prezent în calitate de reprezentant al judeţului Mureş. Acesta a spus că în Anul Memorial Kós Károly trebuie discutat despre valorile acumulate de strămoşii noştri şi pe care ni le-au lăsat nouă moştenire. „Oamenii care încearcă să creeze valori prin păstrarea şi ocrotirea operelor strămoşilor noştri, a culturii secuilor şi a maghiarilor, sunt demni de recunoaştere.” În judeţul Mureş, Premiul „Orbán Balázs” a fost acordat în acest an Asociaţiei ARCUS, distincţia fiind înmânată reprezentanţilor acesteia, restauratorii Mihály Ferenc şi Kiss Loránd. Asociaţia înfiinţată în 2000, îşi desfăşoară activitatea în domeniul restaurării şi promovării patrimoniului cultural din Transilvania, pe lângă aceasta sprijină învăţământul artistic şi profesional în domeniul conservare-restaurare bunuri culturale.