Sunteți aici: » Știri » Petiţia organizaţiilor neguvernamentale din judeţul Covasna, înregistrată la Strasbourg

Petiţia organizaţiilor neguvernamentale din judeţul Covasna, înregistrată la Strasbourg

Vineri, 16 iunie 2017

Petiția semnată de peste 150 de reprezentanți ai bisericilor și organizațiilor neguvernamentale din județul Covasna, a fost înregistrată la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, de către Grüman Róbert, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna

Petiția semnată de peste 150 de reprezentanți ai bisericilor și organizațiilor neguvernamentale din județul Covasna, a fost înregistrată la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, de către Grüman Róbert, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna.

Semnatarii petiţiei protestează împotriva faptului că prefectul judeţului s-a opus folosirii formularelor bilingve emise pentru participarea la concursurile de proiecte organizate de Consiliul Județean Covasna. În documentul înregistrat se arată că: „Prefectul judeţului Covasna ignoră prevederile cuprinse în Carta europeană a limbilor minoritare sau regionale, adoptată acum 25 de ani, în anul 1992, de către Consiliul Europei, document ratificat şi de România, acum zece ani, prin Legea nr. 282/2007 (…) Prefectul ignoră dreptul minorităţilor naţionale de a-şi folosi limba maternă în relaţiile cu autorităţile administraţiei publice locale.”

Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, a afirmat că organizaţiile neguvernamentale beneficiază de sprijinul autorităţilor judeţene în această chestiune, deoarece oferirea posibilităţii minorităţilor naţionale de a-şi folosi limba maternă în toate domeniile vieţii, este un scop european comun. „Profităm de orice ocazie şi de toate posibilităţile să ne facem auzite vocile şi să atragem atenţia la forumurile internaţionale asupra faptului că, în cazul unor asemenea abuzuri repetate, recunoaşterea limbii maghiare ca limbă oficială în Ţinutul Secuiesc, alături de cea română, poate reprezenta unica soluţie. Este important să subliniem că noi nu facem campanie împotriva folosirii limbii române, ci insistăm pentru folosirea limbii maghiare, iar utilizarea unui formular bilingv este echitabil pentru toţi şi reprezintă o practică europeană obişnuită, pe care dorim să o introducem şi noi în Ţinutul Secuiesc” – a afirmat preşedintele CJ Covasna.

 

Grüman Róbert, vicepreşedintele CJ Covasna, membru al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, a reamintit faptul că Carta europeană a limbilor minoritare sau regionale, document ratificat de România acum zece ani stabileşte clar că autorităţile şi instituţiile trebuie să asigure facilitarea şi încurajarea folosirii oral şi în scris a limbilor regionale sau minoritare. „În ultimii ani, sprijinul financiar al CJ Covasna s-a putut solicita prin completarea unui formular bilingv, pe atunci acest fapt nu l-a deranjat pe reprezentantul Guvernului la nivelul judeţului Covasna. Este nevoie de legi clare şi neinterpretabile în diferite moduri care să reglementeze aplicarea bilingvismului. Faptul că organizaţiile neguvernamentale din judeţul Covasna s-au adresat cu petiţia lor Consiliului Europei, este important şi din acest aspect” – a arătat vicepreşedintele CJ Covasna.

  

Petiţia organizaţiilor neguvernamentale din judeţul Covasna va ajunge pe masa Consiliului Executiv al Congresului înainte de şedinţa plenară din luna octombrie, după care se va decide care este comisia în competenţa căreia intră discutarea acestei probleme. Documentul a fost înmânat anterior vicepreşedintelui Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Magyar Anna, care a vizitat judeţul Covasna în data de 8 mai, în calitate de raportor în cadrul raportului realizat despre punerea în aplicare a prevederilor Cartei europene a limbilor minoritare sau regionale.

Noutăți