Orchestra Filarmonicii Naţionale din Ungaria la Sfîntu Gheorghe
Sâmbătă, 16 iunie 2012„Ideea care mă ghidează şi de care, de când m-am regăsit ca şi compozitor, sunt perfect conştient este cea a fraternităţii popoarelor, a fraternităţii în ciuda tuturor războaielor şi dezbinării. Încerc din toate puterile mele să slujesc prin muzica mea această idee; aşadar, nu resping nici o influenţă, fie ea din izvoare slovace, româneşti, arabe sau de orice fel. Acel izvor trebuie să fie însă curat, proaspăt şi sănătos!”
„Ideea care mă ghidează şi de care, de când m-am regăsit ca şi compozitor, sunt perfect conştient este cea a fraternităţii popoarelor, a fraternităţii în ciuda tuturor războaielor şi dezbinării. Încerc din toate puterile mele să slujesc prin muzica mea această idee; aşadar, nu resping nici o influenţă, fie ea din izvoare slovace, româneşti, arabe sau de orice fel. Acel izvor trebuie să fie însă curat, proaspăt şi sănătos!”
Sub semnul acestor generoase gânduri ale marelui compozitor Bartók Béla a început turneul la data de 16 iunie, în Transilvania, Orchestra Filarmonicii Naţionale din Ungaria, sub conducerea lui Kocsis Zoltán. În cadrul acestui turneu, orchestra concertează în toate marile oraşe ale Transilvaniei. Astfel, orchestra a concertat la Sibiu (17 iunie), la Tîrgu Mureş (18 iunie) şi la Miercurea Ciuc (19 iunie), urmând să susţină concerte la Cluj-Napoca (22 iunie) şi la Oradea (23 iunie).
Peste tot în Transilvania, în cadrul concertelor, Orchestra Filarmonicii Naţionale din Ungaria va prezenta Rapsodia nr. 1 de George Enescu, sub conducerea dirijorului Kocsis Zoltán, director muzical, pianist şi compozitor, excepţie făcând concertul de la Tîrgu Mureş, unde va fi prezentată lucrarea intitulată „Muntele” a lui Csíky Boldizsár, precum şi Concertul nr. 3 pentru pian de Bartók Béla. La celelalte concerte, pe lângă lucrările compozitorilor locali, sunt prezentate piesele: Dansuri din Galanta de Kodály Zoltán, care prelucrează motive muzicale maghiare extraordinar de frumoase, şi Concerto pentru orchestră de Bartók Béla, care poate fi numită capodopera operei lui Bartók şi care prelucrează, ca şi Suita de dans, pe lângă motivele muzicale maghiare, numeroase motive din folclorul altor popoare.
Kocsis Zoltán a concertat cu cele mai mari orchestre din lume, printre care: Filarmonica din Berlin, Royal Philharmonic Orchestra, Filarmonica din Viena, Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Simfonică din San Francisco sau ca solist al Filarmonicii din New York. Este membru al Academiei de Literatură şi Artă „Széchenyi” şi, împreună cu Orchestra Filarmonicii Naţionale din Ungaria, a fost desemnat Ambasador naţional al Bunăvoinţei pentru Ungaria, precum şi cel al Anului Franz Liszt.
Kovács Géza, directorul ansamblului a afirmat, că programul turneului a fost alcătuit intenţionat şi şi-a exprimat speranţa că, după acest turneu, maghiarii din această regiune vor avea o viaţă un pic mai bună şi că lumea se va gândi la maghiari cu mai multă înţelegere şi cu mai mult drag. El a subliniat faptul că, în opinia sa, Orchestra Filarmonicii Naţionale din Ungaria are obligaţia misionară să organizeze câte un turneu similar.
La Sfîntu Gheorghe, în data de 20 iunie, orele 19, în sala mare a Teatrului „Tamási Áron”, membrii orchestrei au fost întâmpinaţi de o sală plină şi public entuziast. Programul de două ore a oferit o experienţă muzicală de neuitat răsplătit cu ropote de aplauze din partea publicului. La sfârşitul concertului, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, împreună cu tenorul Szilágyi Zsolt, din Sfîntu Gheorghe, au mulţumit Orchestrei Filarmonicii Naţionale din Ungaria oferindu-i un coş cu flori.
„Concertul susţinut de orchestră în Ţinutul Secuiesc constituie o premieră, deoarece orchestra a mai concertat în marile oraşe ale Transilvaniei, dar e prima dată când vin la Sfîntu Gheorghe şi Miercurea Ciuc. Păstrarea muzicii, tradiţiei afirmarea şi difuzarea valorilor maghiare sunt considerate de către membrii orchestrei o misiune a lor, iar noi am găsit de cuviinţă să îmbrăţişăm ideea organizării unui concert la Sfîntu Gheorghe şi să ajutăm realizarea lui” – a declarat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.