Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Oituz

Oituz

Miercuri, 5 mai 2010

Stabilimentul se află în partea cea mai estică a judeţului, în valea îngustă a râului Oituz, la poalele unor munţi cu privelişti deosebit de frumoase. Satul este format din două părţi: pe de o parte din casele private şi clădirile comunale care se găsesc înde-alungul străzii principale, pe de altă parte din locuinţele de serviciu şi gaterul construit în valea care se prelungeşte spre est.
Biserica romano- catolică se află în centrul satului, sfinţii ei protectori sunt Sfântul Fabian şi Sfântul Sebesţyen. Vizavi de biserică, în partea sudică a drumului, se află o formaţiune rotundă alcătuită din trei elemente: baza unui monument pe care se află rugăciunea Hiszekegy.

În sat există un renumit han –hanul lui Anselmo-, care prin forma sa de castel atrage mulţi vizitatori.Hanul se află în vecinătatea casei lui Pittino Anselmo, meşter cioplitor de piatră, de fapt hanul căpătându-şi numele de la această casă.
Mai jos, pe malul râului, vizitatorii pot vedea cazărmile din lemn ale grănicerilor din batalionul regal nr. 24 şi celor din compania secuiască din 1942. Poarta cazărmilor decorate cu motive de lalea (motic secuiesc tradiţional) au fost restaurate, astăzi ele stau la intrarea în hanul Anselmo.
În cursul istoriei, trecătoarea de la Oituz a fost locul nenumăratelor bătălii. Aici se află două cimitire milităreşti: unul este pomenit ca cimitirul militarilor şi civililor maghiari, în celălalt cimitir se află mormintele eroilor români căzuţi.O altă atracţie este cetatea Rákóczi, ale cărei ruine se ascund în pădurea deasă din apropiere.
 

Noutăți