Sunteți aici: » Știri » Obiectivul nostru este îmbunătăţirea asistenței medicale de urgență

Obiectivul nostru este îmbunătăţirea asistenței medicale de urgență

Marți, 14 august 2018

Două secţii reabilitate, secţia Pediatrie şi Cardiologie îşi aşteaptă pacienţii la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Aşa cum a reieşit în cadrul conferinţei de presă de marţi, pe lângă dotările moderne și confortabile, secţiile au fost dotate şi cu echipamente medicale de ultima generație.

Două secţii reabilitate, secţia Pediatrie şi Cardiologie îşi aşteaptă pacienţii la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Aşa cum a reieşit în cadrul conferinţei de presă de marţi, pe lângă dotările moderne și confortabile, secţiile au fost dotate şi cu echipamente medicale de ultima generație.

În prezent secţia de Pediatrie dispune de un număr de 45 de paturi, iar saloanele au fost amenajate astfel încât să nu fie cazaţi mai mulţi de 2-3 pacienţi într-un salon cu baie alăturată, ceea ce permite o izolare mai bună a copiilor care suferă de boli diferite, a spus şeful secţiei, dr. Bodó Erika, prezentând noile condiţii. De asemenea, atmosfera secţiei de Pediatrie este influenţată şi de faptul că pe pereţii acesteia au fost aşezate imaginile mărite ale unor creaţii care au fost declarate câştigătoare ale unui concurs de desen pentru copii.

O nouă unitate de terapie intensivă a fost amenajată în cadrul secţiei de Cardiologie, ceea ce reprezintă un mare pas înainte. În acelaşi timp, reabilitarea nu este doar în beneficiul pacienţilor, ci determină și condițiile de lucru ale angajaţilor secţiei, a spus managerul spitalului judeţean, András-Nagy Róbert. Ambele secţii asigură un număr de aproximativ 1500-1600 de internări anual, iar numărul consultaţiilor reprezintă un multiplu al acestora.

Lucrările de reabilitare au fost executate pe baza unui proiect al Consiliului Judeţean (CJ) Covasna finanţat cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, valoarea acestuia ridicându-se la aproape 60 milioane de lei şi, pe lângă achiziţionarea de aparatură şi echipamente medicale, a cuprins şi lucrări de reabilitare și de consolidare structurală ale clădirilor. În cadrul spitalului a fost amenajat un laborator de imagistică medicală, realizat cu sprijin financiar din partea ministerului de resort şi a administraţiei publice judeţene, laborator care pe lângă aparatul RMN, va dispune şi de un computer tomograf (CT) şi de un dispozitiv pentru măsurarea densităţii oaselor. Achiziţionarea CT-ului şi a aparatului RMN a fost finanţată de către Ministerul Sănătăţii, iar achiziţionarea dispozitivului pentru măsurarea densităţii oaselor de către administraţia publică judeţeană – a explicat directorul spitalului judeţean, potrivit căruia este de așteptat ca în cadrul spitalului judeţean aceste tipuri de investigații să fie disponibile la sfârșitul anului.

CJ Covasna are trei noi proiecte europene legate de asistenţa medicală – a declarat preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor. „Spitalul judeţean reprezintă un domeniu prioritar pentru noi, de-a lungul anilor am dovedit că suntem administratori mai buni decât statul, suntem incluşi printre primele cinci spitale de urgenţă judeţene, la nivel naţional. Îmbunătăţirea asistenței medicale de urgență este următorul pas important, avem mare nevoie de aceasta, lucru pe care îl remarcăm toţi cei care am apelat la acest serviciu. Este necesară extinderea dotării cu echipamente a Unității de Primiri Urgențe, dar şi a numărului de personal al acestuia” – a explicat preşedintele CJ Covasna.

Primul proiect a fost depus la Alba Iulia în luna aprilie a acestui an, iar procesul de evaluare este în curs de desfăşurare. Valoare proiectului finanţat prin Programul Operativ Regional 2014-2020 se ridică la 7,9 milioane lei, bani din care se va realiza extinderea şi dotarea Unității de Primiri Urgențe. Celelalte două proiecte vor fi depuse în luna septembrie, vor solicita finanţare spitale din judeţele Harghita şi Covasna şi cele două administraţii publice judeţene, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Scopul proiectelor este acela de a recupera preţul investiţiilor anterioare şi al instrumentelor medicale achiziţionate. Din judeţul Covasna la aceste proiecte participă Spitalul Judeţean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, Spitalul Municipal Târgu Secuiesc şi spitalul de cardiologie din Covasna, valoarea totală ce-i revine judeţului Covasna este de 1,7 milioane lei.  CJ Covasna a aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea parteneriatului şi participarea la proiecte în cadrul şedinţei ordinare aferente lunii august.

 

Noutăți