Sunteți aici: » Știri » O nouă Întâlnire a Vânătorilor din Ţinutul Secuiesc

O nouă Întâlnire a Vânătorilor din Ţinutul Secuiesc

Marți, 13 iunie 2017

În zilele de 16–17 iunie 2017, la Sfântu Gheorghe şi la Arcuş, se va desfăşura cea de-a VII-a ediţie a Întâlnirii Vânătorilor din Ţinutul Secuiesc, în organizarea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, a Asociației pentru Cultură Vânătorească din Ungaria şi a Asociaţiei Vadon

În zilele de 16–17 iunie 2017, la Sfântu Gheorghe şi la Arcuş, se va desfăşura cea de-a VII-a ediţie a Întâlnirii Vânătorilor din Ţinutul Secuiesc, în organizarea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, a Asociației pentru Cultură Vânătorească din Ungaria şi a Asociaţiei Vadon.

În discursul susţinut în cadrul conferinţei de presă legată de acest eveniment, Demeter János, directorul executiv al Asociaţiei Vadon, a subliniat că cei interesaţi pot participa în acest sfârşit de săptămână la un eveniment profesional deosebit. „Vom organiza programe care vor prezenta nu doar trăirile şi frumusețile vânătorii, ci dorim să organizăm evenimente care să popularizeze vânătoarea şi prin intermediul cărora acceptabilitatea socială a vânătorii să evolueze într-o direcție pozitivă. În ultimii ani am constatat că se desfăşoară o activitate intensă contra vânătorii. Contracararea acesteia este o sarcină importantă a noastră” – a declarat directorul Asociaţiei Vadon.

Cea de-a VII-a ediţie a Întâlnirii Vânătorilor din Ţinutul Secuiesc, eveniment de dimensiune internaţională, se adresează nu doar vânătorilor, ci şi iubitorilor naturii. Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a arătat că de ani de zile evenimentul care se desfăşoară la nivelul Ţinutului Secuiesc, este organizat ca o întâlnire itinerantă, împreună cu judeţele Harghita şi Mureş. „Societatea vânătorească din Transilvania, inclusiv cea din Ţinutul Secuiesc, dispune de secole de o cultură vânătorească aleasă, veste ce s-a răspândit peste tot în lume. Un bun exemplu este ciclul de viaţă al lui Sárkány Árpád, deoarece el este cel mai entuziast diseminator al culturii vânătoreşti şi totodată directorul unei dintre cele mai mari firme de vânătoare din Europa. El depune eforturi să menţină şi să popularizeze această activitate importantă atât din punct de vedere economic, cât şi cel al turismului.” În opinia preşedintelui CJ Covasna, este importantă anihilarea opiniilor negative asupra vânătorii şi trebuie subliniat şi aspectul sportiv a acesteia. Legat de acest lucru, prelegerea intitulată „De ce vânăm?” va oferi informaţii de calitate.

Evenimentul se desfăşoară sub patronajul domnilor: Semjén Zsolt, vicepremierul Ungariei, preşedinte al Asociaţiei Vânătorilor din Ungaria, dr. Csányi Sándor, preşedintele şi directorul executiv al OTP Bank, comisar cu rang de ministru însărcinat cu organizarea Expoziţiei mondiale de vânătoare din anul 2021.

În cadrul evenimentul din acest sfârşit de săptămână invitaţii vor susţine şi prelegeri care vor trata chestiunile sensibile ale vânătorii. Sárkány Árpád, vicepreşedintele Consiliului International al Vânătorii si al Protecţiei Vânatului, va susţine vineri o prezentare despre imaginea internaţională a culturii vânatului din România.

 „În România, vânătorii nu au nici un motiv de sărbătoare. Poate aici au vânătorii cea mai proastă imagine din toată Europa, doar aici s-a interzis în patru ani vânatul la şase specii de animale sălbatice. Cocoşul de munte, râsul, ursul brun, pisica sălbatică, lupul şi cerbul sunt specii de faună la care vânătoarea este permisă.” Vicepreşedintele a declarat că trebuie să se revină la normalitate, pentru că s-a ajuns la conflicte enorme şi scade toleranţa oamenilor care, fără voia lor, intră zilnic în contact cu animale sălbatice. Vânătorii nu au dreptul să intervină în aceste cazuri. Acesta a afirmat că, se va înfiinţa o unitate de gestionare a conflictelor în subordinea Ministerului de Interne, structură care va avea ca sarcină rezolvarea problemelor cauzate de vânatul sălbatic mare.

Sâmbătă, în prima zi a Întâlnirii Vânătorilor din Ţinutul Secuiesc, ediţia a VII-a, cei interesaţi vor putea participa la prelegeri profesionale şi vor putea căpătă un răspuns la întrebările: „De ce vânăm?” sau „De ce este ruşinos să fii vânător în România?” Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc sâmbătă, ora 10.30, la Arcuş. În programul acestei zile se numără, printre altele, un târg de produse şi obiecte de artizanat vânătoresc, o expoziţie de trofee vânătoreşti, demonstraţie de vânătoare cu şoimi, prezentarea ogarilor maghiari, predarea steagului itinerant şi multe alte programe culturale.

Noutăți