Noi autoutilitare pentru comuna Bodoc
Joi, 29 decembrie 2011Fodor István, primarul comunei Bodoc, a prezentat cele trei autoutilitare achiziţionate prin măsura 322 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, precum şi a conducătorilor locali.
Fodor István, primarul comunei Bodoc, a prezentat cele trei autoutilitare achiziţionate prin măsura 322 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, precum şi a conducătorilor locali. Primarul a făcut cunoscut faptul că autovehiculul special pentru serviciul special având loc pentru nouă persoane, autobasculanta de 20 de tone, respectiv autogrederul a ajuns în comună în aceste zile. În proiectul, având valoarea totală de 2,5 milioane euro, este inclus, de asemenea, şi modernizarea a 5,2 kilometri drum comunal, realizarea reţelei de canalizare în lungime de aprox. 7000 metri, respectiv modernizarea căminului cultural din Zălan.
Autoritatea administraţiei publice locale a depus proiecte de trei ori în total şi, bazându-se integral pe surse financiare şi resurse umane proprii, au reuşit să câştige finanţare pentru proiect – a mai spus Fodor István, adăugând că partea cea mai grea abia acum începe, dat fiind faptul că, până la sfârşitul anului 2012, comuna va trebui să achite cota parte aferentă, adică cele 2,6 milioane lei. Primarul a subliniat importanţa autospecialei de transport persoane, în valoare de 110 mii lei, care va fi un instrument indispensabil al centrului de servicii sociale la domiciliu pentru persoane adulte cu handicap ce va fi înfiinţat exclusiv din resurse locale. Dotarea clădirii cu echipamentele necesare va începe la începutul anului viitor, iar centrul va avea doi angajaţi. „Atât în viaţa privată, cât şi în viaţa publică este adevărată zicala potrivit căreia unde gospodarul este priceput, gospodăria se dezvoltă, ceea ce se poate observa în cazul comunei Bodoc care este una dintre acele comune a cărei proiect a fost selectat pentru finanţare prin măsura 322” – a subliniat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna. Preşedintele a mai arătat că prin măsura 322 au mai câştigat finanţare pentru proiectele lor cinci comune din judeţul Covasna, şi anume: Bodoc, Brăduţ, Reci, Cernat şi Hăghig. Comuna Ilieni se află deocamdată pe lista de aşteptare, dar ocupând un loc bun. Selectarea acestor proiecte înseamnă o sumă accesată de câte 2,5 milioane euro fiecare, iar în cazul acestor comune această sumă este echivalentă cu bugetul total din patru-cinci ani – a precizat Tamás Sándor.
Preşedintele a subliniat faptul că prima comună care a început derularea proiectului câştigător a fost comuna Bodoc, adăugând că acele localităţi, comune care au câştigat finanţare pentru proiectele depuse atât în cadrul programelor guvernamentale cât şi în cadrul celor europene, la alocarea bugetelor locale, vor beneficia de o atenţie deosebită. „Consiliului Judeţean Covasna contribuie la sprijinirea fiecărei localităţi a judeţului Covasna cu o sumă minimă de solidaritate, dar sprijină în special acele comune unde există iniţiative, proiecte, respectiv unde şi rezultatele muncii sunt vizibile” – a adăugat preşedintele consiliului judeţean.
După discursuri, participanţilor li s-a prezentat cum funcţionează în practică autospeciala destinată transportului persoanelor cu handicap.