Nevoia se vede de aproape
Miercuri, 24 mai 2017În judeţul Covasna, angajaţii din cadrul organizaţiilor neguvernamentale sau unităţilor de cult îngrijesc peste 1700 de persoane vârstnice sau pacienţi cu nevoi complexe, acoperind un segment important al serviciilor sociale
În judeţul Covasna, angajaţii din cadrul organizaţiilor neguvernamentale sau unităţilor de cult îngrijesc peste 1700 de persoane vârstnice sau pacienţi cu nevoi complexe, acoperind un segment important al serviciilor sociale. Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, acordă sprijin financiar ONG-urilor care furnizează persoanelor vârstnice servicii de îngrijire la domiciliu, precum şi pentru funcţionarea centrelor de zi pentru copii şi persoane cu dizabilități.
Există sarcini sociale pe care nu le putem îndeplini pe deplin şi de aceea este foarte important să sprijinim acele organizaţii neguvernamentale şi unităţi de cult cu care vom putea îndeplini împreună aceste sarcini, cu aceste cuvinte a început Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, introducerea prezentării programului de colaborare cu organizaţiile neguvernamentale care desfăşoară activităţi de asistenţă socială.
„Statul român nu ia în serios serviciile pe care aceste organizaţii le prestează cu multă conştiinciozitate, dar şi de multe ori în mod voluntar. Ca urmare a unei decizii iresponsabile a Guvernului, organizaţiile care desfăşoară activităţi de asistenţă socială au ajuns într-o situaţie neprielnică, la începutul anului. Atunci am promis că vom dubla fondurile destinate finanţării proiectelor sectorului ONG, şi ne-am ţinut de această promisiune: în acest an, la dispoziţia organizaţiilor neguvernamentale şi a unităţilor de cult sunt puşi 800 de mii de lei, pentru asigurarea, la nivelul judeţului Covasna, a unei continuități în domeniul asistenţei sociale” – a arătat Tamás Sándor, subliniind faptul că protecţia socială constituie o problemă prioritară pentru autorităţile judeţene. „Puteți conta pe noi în continuare” – a spus preşedintele CJ Covasna, adresându-se reprezentanţilor prezenţi ai organizaţiilor neguvernamentale.
Din prezentarea directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Vass Mária, a rezultat că această instituţie derulează de zece ani programul de colaborare cu organizaţiile neguvernamentale care desfăşoară activităţi de asistenţă socială la nivelul județului Covasna, iar anul acesta au fost depuse 13 proiecte ale opt organizaţii.
Fundaţia Creştină Diakónia a solicitat fonduri nerambursabile pentru servicii de socio-medicală la domiciliu şi pentru Centrul de integrare prin terapie ocupațională de centru de zi pentru tineri cu dizabilități. Organizaţia Caritas Alba Iulia a solicitat fonduri pentru centru de zi pentru copii provenind din familii aflate în dificultate și pentru servicii sociale complexe acordate în comunitate pentru copii și familii cu risc social/defavorizați, respectiv pentru îngrijire socio-medicală la domiciliu. Asociaţia „Pro Nobis” a solicitat finanţare nerambursabilă pentru Centrului de zi pentru copii defavorizaţi din comuna Belin, iar Casa Laura din Baraolt a solicitat sprijin financiar pentru Centrul de zi pentru copii și tineri cu dizabilităţi. Fundaţia Izabella şi Crucea Roșie Covasna au solicitat finanţare nerambursabilă pentru activitatea de îngrijire socio-medicală la domiciliu, iar Fundaţia „Sfântul Francisc” a depus proiect pentru sprijinirea centrelor de zi pentru copii neglijaţi în localitățile Bixad, Covasna, Estelnic şi Sânzieni.
Este o certitudine că există o lume mai bună
Nevoia se vede de aproape – acesta este motoul organizaţiei Caritas Alba Iulia, a spus Hubbes Kinga, reprezentanta regională Caritas, potrivit căreia, au descoperit aceeaşi mentalitate şi abordare în politica de sprijin a CJ Covasna şi consideră că împreună vor putea oferi un răspuns eficient la problemele sociale. Cseresznyés Emília, reprezentanta Casei Laura din Baraolt, a menţionat că acest program de finanţare reprezintă o răsuflare, un grad ridicat de securitate, chiar dacă nu se pot relaxa, au încredere că şi în acest an, ca şi în anii trecuţi, vor reuşi să încheie anul pozitiv. Már Mária, reprezentanta Fundaţia „Sfântul Francisc”, a transmis mesajul părintelui Böjte Csaba, subliniind faptul că „acest sprijin financiar facilitează viaţa de zi cu zi în ceea ce priveşte activitatea noastră de protecţia copilului, copiii noştri vor avea certitudinea că există o lume mai bună, pentru care merită să se facă mari şi merită a se lupta”.
Tóth Anna, directorul executiv al Unității de Îngrijire la Domiciliu a Fundației Creștine Diakónia, a apreciat nu doar faptul că fondurile destinate finanţării acestor proiecte au fost dublate ci şi medierea făcută de conducerea judeţului în urma căreia s-a ajuns la un acord comun cu 17 autorităţi publice locale, cu privire la finanţarea parţială. Dr. Szigyártó Ernő, reprezentantul Fundaţiei Izabella, a declarat că, datorită acestui program de finanţare, fundaţia va putea să-şi continue activitatea, pentru că casa de asigurări de sănătate asigură finanţarea activităţii de îngrijire la domiciliu doar pentru o anumită perioadă, însă există persoane care necesită îngrijire un timp mai îndelungat.
O realitate şocantă din teren
Potrivit directorului Fundaţiei Creştine Diakónia şi Casa Írisz, preotul reformat Makkai Péter, „statul român ne învaţă să fim independenţi, iar noi considerăm important să progresăm în direcţia autonomiei. Sperăm că autonomia va veni şi în domeniul cultural şi cel administrativ". Preotul a arătat că, acum zece ani, erau dependenţi în mare măsură şi de finanţatorii străini, în prezent, acest lucru s-a făcut simțit mai puțin. „Parteneriatul serios care s-a dezvoltat între societatea civilă şi CJ Covasna se poate numi un parteneriat model” – a menţionat Makkai Péter.
„Nu ne putem baza deloc pe fonduri guvernamentale, pentru că acestea sunt imprevizibile, şi noi am învăţat această autonomie, adică am învăţat cum să supravieţuim, deoarece credem în ceea ce facem. Noi acordăm îngrijire zilnică, colaboratorii noştri petrec în general trei ore la pacienţi, avem şase pacienţi care nu au rude în ţară şi dacă îngrijitorul nu-l vizitează, acel bolnav nu va mânca în acea zi şi nu va putea să-şi împlinească nevoile. Multe persoane ar fi surprinşi observând realitatea din teren, această activitate poate fi desfăşurată numai dacă ne unim forţele” – a arătat Papp Adolf, directorul Crucii Roşii Covasna.
În opinia managerului Asociaţiei Pro Nobis, Kernászt Huba, schimbarea începe în capul nostru, al fiecăruia, iar prin efort comun și susținere financiară se pot introduce schimbări care, pe termen lung, pot fi unele importante în viaţa unei comunităţi.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna a încheiat în data de 16 mai contractele de colaborare cu organizaţiile neguvernamentale care desfăşoară activităţi de asistenţă socială, contractele fiind valabile până în 15 decembrie a.c.