Sunteți aici: » Știri » Neonatologia necesită muncă în echipă – Secţia neonatologie a fost inaugurată oficial

Neonatologia necesită muncă în echipă – Secţia neonatologie a fost inaugurată oficial

Vineri, 7 aprilie 2017

 Începând de sâmbătă, secţia neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”îşi primeşte micii pacienţi

 

Începând de sâmbătă, Secţia neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”îşi primeşte micii pacienţi – inaugurarea oficială a avut loc vineri, în prezenţa presei locale. La evenimentul de inaugurare care a fost programat pentru Ziua Mondială a Sănătăţii, a participat şi profesorul universitar dr. Szabó Béla, medic primar obstetrică-ginecologie, șeful Clinicii Obstetrică-ginecologie I Târgu Mureș.

 

Odată cu inaugurarea Secţiei de neonatologie, s-a finalizat un proces început în 2010 – ne-a informat managerul instituţiei, András-Nagy Róbert, care a explicat că au început cu modernizarea secţiei de ginecologie, în 2012 au introdus sistemul rooming in, apoi, în 2014, a urmat crearea noilor săli de naştere, iar acum a fost inaugurată şi secţia de neonatologie. Astăzi, această secţie poate asigura mămicilor şi nou-născuţilor condiţii de nivel european.

Proiectul aparţine Consiliului Judeţean (CJ) Covasna şi a fost finanţat prin Programul Operațional Regional. După cum se ştie, proiectul finalizat la sfârşitul anului 2016, a vizat, pe lângă achiziţionarea de aparaturi medicale şi echipamente, şi lucrări de modernizare şi consolidare a clădirii. „Pentru secţia de neonatologie au fost achiziţionate aparaturi şi echipamente şi dotări în valoare de peste 350 mii lei, printre care o lampă de fototerapie pentru nou-născuţi, un incubator clinic, monitoare funcţii vitale, paturi de spital. Compania austriacă cu care am semnat contractul, nu doar că a livrat echipamentele medicale, dar a asigurat şi instruirea personalului” – a spus Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, adăugând că, pe lângă lucrările de consolidare, tot în cadrul acestui proiect au fost finanţate şi lucrările de reamenajare a spaţiilor interioare şi cele de instalaţii pentru construcţii. Datorită acestui proiect, s-a reuşit să se creeze un spaţiu modern care să ofere, pe lângă funcţionalitate, confort şi plăcere. În România mai există un singur spital unde în secţia de terapie intensivă neonatală există posibilitatea de a interna un singur pacient pe salon, a subliniat dr. Gyulai Gabriella, medic specialist pediatru-neonatolog, care de cinci ani conduce secţia de neonatologie. Aceasta a declarat că modernizarea secţiei neonatologie a fost făcută luând în considerare experiența ei acumulată în Statele Unite ale Americii şi a subliniat faptul că aceste idei au fost acceptate de conducerea spitalului, iar rezultatele vorbesc de la sine.

Aproximativ o mie o sută de copii se nasc anual în Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe. Secţia de neonatologie dispune în total de 33 de paturi, dintre care patru paturi sunt pentru terapie intensivă şi 14 paturi pentru copii născuţi prematur. Se practică sistemul „rooming-in”, noii născuţi sănătoşi fiind cazaţi în acelaşi salon cu mama. Încă un avantaj al acestui sistem este acela că mamele sunt învăţate cum trebuie îngrijit un nou-născut. La ora actuală, în cadrul secţiei lucrează 19 asistente medicale, 2 medici de specialitate şi 2 medici rezidenţi care tocmai acum se pregătesc pentru examenul de obținere a titlului de specialist. Se aşteaptă ca, în viitor, aceştia să consolideze echipa de medici ai spitalului. Răspunzând unei întrebări din partea ziariştilor, dr. Ivácsony Lilla, medic specialist neonatolog a spus că în neonatologie este importantă munca în echipă şi că, pe lângă medici specialişti, este nevoie de asistenţi medicali bine pregătiţi, dar consideră că la secţia de neonatologie au reuşit să creeze o echipă de lucru bine pregătită.

La evenimentul de inaugurare a fost anunţată şi o veste bună: de acum înainte toţi copiii născuţi vor fi testaţi pentru probleme de auz. Introducerea programului de screening auditiv se datorează sponsorizării acordate de  Brutăria Diószegi, acest program fiind foarte important pentru că, potrivit datelor statistice, 2-4 din 1000 de bebeluşi se nasc cu probleme auditive.  

Noutăți