Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Moacşa

Moacşa

Miercuri, 6 ianuarie 2010

Aici puteţi vizita monumentul Întâlnirii Mondiale a Maghiarilor din Trei Scaune, în hotarul localităţii Eresthighin, pe panta estică a platoului Óriáspince. Se poate ajunge aici trecând sub porţi secuieşti simbolice. Creaţia monumentală realizată din lemn este înconjurată de 45 de stânci, pe care au fost cioplite numele oraşelor, comunelor, satelor Ţinutului Trei Scaune.

 

Ştiaţi că tavanul cu casete, pictate cu motive florale, realizat în 1766, care orna tavanul vechii biserici reformate demolate din Moacşa în prezent poate fi admirat în Muzeul Artei Industriale Maghiare din Budapesta, de pe strada Üllői?

Atracţii turistice:

  • Biserica reformată din Moacşa (1894). În clopotniţa în stil baroc încă poate fi văzut clopotul din 1531. Biserica reformată din Eresthighin păstrează clopotul datând din secolul XV care a condus pe ultimul său drum, eroul revoluţiei paşoptiste, Gábor Áron.
  • În centrul localităţii în 1994 a fost ridicat un obelisc, în memoria victimelor colectivizării forţate, în locul în care în anul 1950 au fost împuşcate două femei. Alte două persoane nu s-au întors niciodată din deportare, iar alţi 33 de locuitori au fost deportaţi la muncă forţată în Dobrogea.
  •  Monumentul funerar Gábor Áron
  •  Conacul Benke din Eresthighin în stil clasicist târziu.
  • Izvorul Úrkútja (Izvorul Domnului) şi piatra Kupa din Moacşa. Un izvor cu debit bogat despre a cărui apă se spune că vindecă durerile de cap.

Primar: Deszke János
Tel/fax: +40-267-345721
Cod poștal: 527120
Localităţi componente: Eresteghin, Pădureni
Populaţie: 1284 (2004)
Suprafaţă: 35,17 km2

Noutăți