Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Mărcuşa şi Mătişeni

Mărcuşa şi Mătişeni

Vineri, 21 mai 2010

În partea centrală a regiunii Trei Scaune, pe malul stâng al pârâului Cernat, se află aşezământul cel mai mic al judeţului, numărând aproximativ 100 de locuitori. Satul poartă numele Mătişeni, care, împreună cu satul vecin Mărcuşa, alcătuiesc o singură unitate administrativă din 1899. Cele două sate sunt despărţite unul de celălalt de o fâşie de pămănt.

În exterior, mica biserică a satului nu se mândreşte cu elemente arhitecturale ieşite din comun, interiorul ei însă se evidenţiază prin tavanul ei format din casete pictate cu motive florale datând din anul 1820. Partea din faţă a băncilor precum şi galeria sunt ornamentate cu aceleaşi motive florale, coroana de deasupra amvonului datează din 1785, iar clopotul bisericii a fost confecţionat în anul 1780.
Biserica reformată a satului a fost ridicată în locul unei biserici medievale în 1875. În cimitirul vechi al satului se află multe pietre funerare frumoase din secolul al XIX-lea. Aici se află mormântul lui Bodola Lajos (1825--1897), ucenicul maistrului Gábor Áron, care şi-a jertfit viaţa în timpul Revoluţiei din 1848-49. Fiul renumit al satului se consideră a fi Barabás Miklós (1810--1898), figura proeminentă a artei plastice maghiare. În semn de recunoaştere a meritelor sale i-a fost aşezat un bust în centrul satului împreună cu cel al lui Hunyadi László.


 

Noutăți