Sunteți aici: » Știri » Mai mulţi bani pentru programe sociale

Mai mulţi bani pentru programe sociale

Marți, 15 aprilie 2014

Restructurarea finanţărilor centrale limitează în mod sever posibilităţile asociaţiilor, fundaţiilor şi ONG-urilor specializate în acordarea serviciilor de asistenţă socială – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, la conferinţa de presă ce a avut loc joi, 4 aprilie.

Restructurarea finanţărilor centrale limitează în mod sever posibilităţile asociaţiilor, fundaţiilor şi ONG-urilor specializate în acordarea serviciilor de asistenţă socială – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, la conferinţa de presă ce a avut loc joi, 4 aprilie.

La acest eveniment, au participat reprezentanţii tuturor instituţiilor din judeţul Covasna care acordă sau au acordat servicii de asistenţă socială, finanţate de la bugetul judeţean. „Sistemul actual de asistență socială nu permite sectorului public îngrijirea unui număr semnificativ de persoane bolnave sau cu handicap. Îngrijirea la domiciliu este o activitate care este prestată, în mod tradiţional, de către organizații non-guvernamentale, asociații și fundații. Cuantumul ajutorului de stat este în continuă scădere, iar măsurile luate recent de Bucureşti au agravat și mai mult situația. Consider că, în ciuda faptului că şi situaţia județului nostru devine din ce în ce mai dificilă, şi în acest an am reușit să găsim o soluție oarecum reconfortantă, respectiv cadrul financiar de anul trecut în suma de 270.000 lei a fost mărită la 300.000 lei, prin aceasta contribuind un pic la recuperarea pierderilor înregistrate de Organizaţia Caritas Alba Iulia şi Fundaţia Creştină Diakonia” – a declarat Tamás Sándor.

În anul 2013, au primit sprijin material în valoare totală de 270.000 lei următoarele organizaţii: Asociaţia Creştină Diakonia, Caritas Alba Iulia, Asociaţia Háromszéki MÁRA, Asociaţia Casa Laura, Crucea Roşie şi Fundaţia „Sfântul Francisc” din Deva. În acest an, pe lista solicitanţilor a fost inclusă şi Asociaţia Izabela, iar cadrul financiar se ridică la suma de 300.000 lei.

Vass Mária, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, a arătat că, potrivit recentelor informaţii, la nivel de ţară, se doreşte transferarea către sectorul civil a tot mai multor servicii din cadrul prestaţiilor sociale.  Anul acesta, procesul a început cu îngrijirea persoanelor adulte cu handicap, dar în următorii ani, organizaţiile non-guvernamentale vor avea posibilitatea să candideze pentru suport financiar în din ce în ce mai multe domenii.

Cu ocazia conferinţei de presă s-a constatat că organizaţiile non-guvernamentale au o sferă extrem de largă de activităţi – începând de la introducerea cateterului şi spălare, până la tăierea lemnelor şi organizarea activităţilor de agrement –, iar sarcinile sunt multiple, acestea fiind stabilite în funcţie de grupe de vârstă, statut social sau alţi factori.

 

Noutăți