Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Măgheruş

Măgheruş

Marți, 25 mai 2010

Sătucul secuiesc,care aparţine de comuna Ozun,numără aproximativ o sută de locuitori vorbitori de limbă maghiară. Este renumit pentru activitatea de cultivare a numeroaselor fructe şi preparare de ţuică.
Biserica reformată a satului a fost construită în 1725. Interiorul bisericii stârneşte interesul vizitatorilor datorită ferestrelor  sale hexagonale şi rozetelor    ornamentate cu motive florale, acestea din urma decorând partea din faţă a băncilor.

Personalităţile de seamă din istoria satului sunt: exploratorul Bartha László, care a consemnat amintirile călătoriilor sale din Germania în 1767, Teleki Sándor (1894--1952), pastor în Szeged, scriitor cleric, precum şi Teleki József (1905--1986), pastor reformat, profesor la Cristuru Secuiesc, autor de povestiri despre istoria bisericii. Koréh Ferenc (1910--1996) este de asemenea un alt nume faimos, care a colaborat la ziarul Székely Nép (Naţiunea secuiască) din Sepsiszentgyörgy (Sfantu Gheorghe), ca mai  apoi să devină angajat al Radioului Europa Liberă din New York.
 

Noutăți