Lucrări de prevenire a inundațiilor în județul Covasna
Marți, 6 august 2019Pentru lucrări de consolidare a digurilor, de apărare și consolidare a malurilor, județul Covasna a primit 2,232 milioane lei, sumă ce a fost alocată din Fondul de intervenție la dispoziția guvernului. Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna va lansa procedura de achiziție publică pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundațiile din primăvară.
Pentru lucrări de consolidare a digurilor, de apărare și consolidare a malurilor, județul Covasna a primit 2,232 milioane lei, sumă ce a fost alocată din Fondul de intervenție la dispoziția guvernului. Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna va lansa procedura de achiziție publică pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundațiile din primăvară.
„Pe baza procesului-verbal întocmit de specialiștii de resort, Consiliul Județean Covasna și Prefectura Județului Covasna, împreună, au solicitat, de la guvern fonduri pentru ca SGA Covasna să poată efectua lucrări de înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundațiile din primăvară. Este vorba de lucrări de consolidare a digurilor, de apărare și consolidare a malurilor, lucrări care vor fi realizate anul acesta. Lista, pe baza căreia se alocă bani pentru remedierea efectelor inundațiilor pentru județul Covasna, împreună cu alte 15 județe, a fost publicată în Hotărârea Guvernului nr. 441/2019” – ne-a informat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.
La pâraiele Turia (mal stâng amonte de municipiul Tg. Secuiesc) și Cașin (sectorul Târgu Secuiesc-Valea Seacă), pe lângă lucrările de apărare a malurilor, se vor efectua și lucrări de refacere a digurilor. La afluenții din Băcel ale râului Negru, se va reface subtraversarea de dig, dar și o parte a digului pentru că au fost luate de valuri. La Ghelința, pe lângă lucrările de apărare și consolidare a malurilor pârâului Ghelința, se vor reface pragurile de fund, aceasta va fi lucrarea cu cea mai mare valoare, 893 mii lei – ne-a informat inginerul șef SGA, Sándor László. La pârâul Cașin, pe tronsonul Valea Seacă și Cătrușa, pe lângă lucrările de apărare a malurilor, se vor efectua și lucrări de reprofilare albie (2500 m) pentru ca drumul să nu mai fie luat de ape, dar și pentru apărarea suprafețelor agricole, valoarea investiției fiind de 833 mii lei, a spus inginerul șef. Estre vorba de lucrări de remediere care trebuie efectuate în regim de urgență, pentru ca pe viitor pagubele să nu fie mai mari – a explicat specialistul.