Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Lisnău

Lisnău

Marți, 25 mai 2010

Satul se află la est de comuna Ozun în lunca sudică a Grădiştei de Munte. Primul lucru remarcat de către vizitatori este cupola argintie a turnului bisericii reformate împrejmuite de un zid de piatră. În mod tradiţional, pe turn se află stema secuiască: soarele si semiluna.
O parte a  bisericii satului construită în stil romanic  a fost demolată în secolul al XV-lea, iar mai apoi reconstruită în dimensiuni mult mai mari. În cimitirul bisericii s-a descoperit groapa comună în care  au fost înmormantate victimele marii epidemii de ciumă din 1719.

Congregaţia ortodoxă, formată dintr-un număr redus de credincioşi, are două biserici: biserica mai veche a fost construită de greco-catolici,şi a intrat în posesia Bisericii ortodoxe abia la sfârşitul anilor 1940. Sfinţii ocrotitori ai bisericii sunt Sfântul Petru şi Pavel. Biserica Maria a fost construită în anii 1930.

Un rol deosebit în viaţa comunităţii este îndeplinit de către corpul pompierilor voluntari. Membrii acestei asociaţii organizează balul de Anul Nou, precum şi carnavalul mascat în fiecare al doilea an.
 

Noutăți