Sunteți aici: » Știri » La Sfântu Gheorghe s-a deschis Birou judeţean de informare turistică

La Sfântu Gheorghe s-a deschis Birou judeţean de informare turistică

Miercuri, 17 ianuarie 2018

De acum încolo, Biroul judeţean de informare turistică, aflat în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, stă la dispoziţia vizitatorilor regiunii. Biroul, înfiinţat de către Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, va funcţiona cu un program de lucru prelungit, de luni până  sâmbătă, iar ocazional va fi deschis şi duminica

De acum încolo, Biroul judeţean de informare turistică, aflat în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, stă la dispoziţia vizitatorilor regiunii. Biroul, înfiinţat de către Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, va funcţiona cu un program de lucru prelungit, de luni până  sâmbătă, iar ocazional va fi deschis şi duminica.

Potrivit preşedintelui CJ Covasna, Tamás Sándor, de fapt se continuă programul Anul turismului în judeţul Covasna, cu un nou capitol:  „Există obstacole zilnice: Guvernul încearcă să ne limiteze elanul cu legea bugetară, astfel, trebuie să găsim alte surse financiare pentru a putea continua şi anul acesta seria de evenimente semnificative și spectaculoase organizate anul trecut, printre care se va număra cu siguranţă şi Festivalul Kürtőskalács. Anul trecut, acesta a fost unul dintre cele mai de succes evenimente, atrăgând peste douăzeci de mii de participanţi, iar comercianţii au contribuit la îmbunătăţirea reputaţiei regiunii noastre, vânzând peste 15 mii de kürtőskalács.”

Preşedintele CJ Covasna a arătat că, în ceea ce privește turismul, CJ Covasna nu organizează doar evenimente, ci funcţionează printr-un sistem instituțional bine stabilit, prin intermediul asociației de turism și a instituțiilor culturale din subordinea sa. O astfel de instituţie este Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe care, printre altele, construieşte Centrul de agrement pentru tineret din localitatea Comandău şi, împreună cu antreprenorii locali, organizează cursuri de formare care contribuie la consolidarea sectorului turistic. Acesta a subliniat: „Sarcina CJ Covasna este aceea de a coordona părțile interesate în domeniul turismului,  pentru că sunt convins că turismul este sarcina sectorului privat, orientat către piață. Desigur, pentru toate acestea asigurăm un cadru, prin infrastructură, organizarea de evenimente şi cursuri de formare sau atragerea în regiune a unor persoane precum cei o sută de bloggeri şi jurnalişti care au promovat anul trecut judeţul Covasna.”

Grüman Róbert, vicepreşedintele CJ Covasna, a spus că înfiinţarea biroului de turism a fost importantă şi pentru că, în ceea ce priveşte numărul turiştilor care vizitează judeţul, precum şi raportul între numărul de înnoptări şi numărul persoanelor care sosesc la evenimentele mai mari, cei mai mulţi vizitatori sosesc la Sfântu Gheorghe, după Covasna şi Balvanyos. Imaginea individuală a biroului laudă munca comună a Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna şi a Asociaţiei Csomópont din Târgu Secuiesc. Acesta a explicat: „Unitatea, pe lângă faptul că este un centru de informare, servește și ca magazin de suveniruri, unde se pot cumpăra suveniruri caracteristice regiunii. Pe lângă personalul biroului, vin în ajutorul celor interesaţi şi echipamente tehnice inovatoare, totodată oricine poate accesa pagina de Facebook (Vizitează Covasna) şi pagina web (visitcovasna.com) a asociaţiei.”

Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe a declarat: „Cred că suntem de acord că Ţinutul Secuiesc este o grădină a zânelor nu doar a României, ci şi a Europei. Cu toate acestea, în absența unei infrastructuri adecvate, este foarte dificil să vorbim despre turism, practic, Ţinutul Secuiesc este evitat de autostrăzi, iar aeroportul de la Ghimbav nu s-a construit încă. Consider că oraşul, judeţul şi Ţinutul Secuiesc oferă un potenţial de cinci ori mai mare decât potenţialul pe care l-am folosit până acum.”

„În prezent, la Sfântu Gheorghe avem o frumoasă arenă multifuncţională, unde s-ar putea organiza congrese, ar există şi părţi interesate, dar în acest moment este imposibil să oferim cazare în oraș pentru 800-900 de persoane. Până când nu rezolvăm această situaţie, oraşul nostru nu va putea găzdui astfel de evenimente” – a explicat primarul, referindu-se la Hotelul Bodoc, aflat vizavi de biroul de turism şi care stă neutilizat, hotel pe care îl consideră un model al turismului distrus de politicile publice românești.

„Avem în fața noastră multe sarcini, există probleme pe care nu le putem rezolva de aici, mă refer, în primul rând, la politicile publice naționale. Dacă ne uităm cum vine statul în ajutorul turismului intern în Ungaria şi dacă facem o comparaţie cu ceea ce se întâmplă în România, nu ar trebui să ne surprindă faptul că acolo turismul prosperă, în timp ce la noi este ceea ce este. Sper că vom putea face un pas înainte atât la nivel local, judeţean, cât şi regional şi că turismul va putea deveni un sector dinamic al economiei judeţului Covasna, ceea ce astăzi, din păcate, nu este încă. Suntem pe calea cea bună, dar suntem încă departe de acel obiectiv realist pe care l-am formulat” – a subliniat liderul municipiului.

Camera de Comerț și Industrie Covasna și Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna colaborează de ani de zile pentru dezvoltarea turismului din regiune.

În opinia vicepreşedintelui Camerei de Comerț și Industrie Covasna, László Endre, biroul de turism va fi un bastion important al obiectivului comun, acela ca turismul să devină cel mai important sector în viața economică a județului Covasna. Acesta şi-a exprimat aprecierea pentru înfiinţarea biroului de turism, adăugând: „consider important ca operatorii din turism să-l umple cu conţinut. Este esențial ca comunitatea antreprenorială din domeniul turismului să coopereze cu autoritățile locale, pentru că în acest fel vom putea consolida imaginea turistică a regiunii. Aceasta este şi obiectivul biroului.”

Contrar altor birouri de informare turistică din ţară, biroul din reşedinţa de judeţ va fi deschis de luni până vineri între orele 10 şi 18 şi sâmbătă de la 11 la 15, iar cu ocazia unor evenimente mai mari sau vara va sta la dispoziţia celor interesaţi şi în zilele de duminică.

Noutăți