La Olteni s-a inaugurat baza de tratament
Vineri, 7 octombrie 2011Soare strălucitor, acompaniament de fanfară şi atmosfera zilelor comunei organizată în mijlocul verii au caracterizat starea de spirit de la inaugurarea bazei de tratament de la Olteni, realizat în cadrul programului „Drumul Apelor Minerale”.
Soare strălucitor, acompaniament de fanfară şi atmosfera zilelor comunei organizată în mijlocul verii au caracterizat starea de spirit de la inaugurarea bazei de tratament de la Olteni, realizat în cadrul programului „Drumul Apelor Minerale”. Vineri, 7 octombrie, localnicii care au sosit la inaugurarea clădirii au fost întâmpinaţi deja de un mediu amenajat, de o clădire corespunzătoare cataloagelor turistice, precum şi de o mofetă şi un izvor acoperit.
Aşezarea aparţinând comunei Bodoc este una dintre acele localităţi ale judeţului Covasna unde apa minerală este potrivită nu numai pentru consum, dar are şi efect curativ. În clădirea cu două etaje recent realizată cei dornici se pot bucura de efectele pozitive ale apelor minerale făcând baie în cadă sau piscină şi, pe lângă acestea, clădirea are şi saună. Bineînţeles, nu lipsesc nici băile cu duş, iar la etaj, pe lângă numeroasele rezervoare de apă, s-a găsit loc şi pentru realizarea unei săli pentru organizarea de conferinţe, seminarii sau reuniuni mai mici.
„Satul Olteni poate trăi acum un sentiment de mândrie!” – a spus Fodor István, primarul comunei Bodoc. „Mulţi au fost care n-au crezut că în satul Olteni se poate realiza o investiţie de asemenea anvergură, acum patru ani mulţi au crezut că e vorba doar de promisiuni electorale goale” – a afirmat primarul, atrăgând atenţia localnicilor că baza de tratament a sporit oportunităţile turistice ale localităţii. Consiliul local a inclus în planurile sale de perspectivă realizarea unor căsuţe mai mici, dar cei ce sosesc pentru tratament, nu au posibilitate de cazare, deocamdată. Fodor István i-a încurajat pe localnici să profite de această ocazie, închiriind camere celor sosiţi la băi.
„În pofida crizei economice, în judeţul Covasna au fost finalizate recent mai multe imobile, în cadrul Programului reconstruirii băilor tradiţionale secuieşti. Au fost construite baze de tratament similare la Hătuica, Belin, Vîlcele şi la Malnaş-Băi. Această clădire are o valoare de 815.000 euro, din care cota parte a localităţii Olteni a fost de 287.000 euro. Din această sumă comuna Bodoc a achitat doar 83.000 euro, restul sumei, adică 204.000 euro, fiind finanţat de către Consiliul Judeţean Covasna” – a declarat Tamás Sándor, preşedintele consiliului judeţean.
După cum este binecunoscut, consiliul judeţean a preluat imobilele din gestiunea consiliilor locale până la finalizarea construcţiilor, iar după finalizarea lucrărilor, imobilele vor reveni în proprietatea consiliilor locale. „În Ungaria există doar o singură mofetă, în localitatea Mátraderecske. Localnicii sunt foarte mândri de această comoară naturală, aceasta constituind baza dezvoltării turistice a regiunii. Considerăm că în Ţinutul Secuiesc merită să punem bazele turismului pe condiţiile naturale specifice, caracteristice regiunii, căci bazinele cu apă minerală şi mofetele cu sulf atribuie turismului local o putere atractivă unică – a arătat Tamás Sándor.