Sunteți aici: » Știri » La cârnatul secuiesc trebuie și suflet! Festivalul Cârnaților din Ținutul Secuiesc, la Sfântu Gheorghe

La cârnatul secuiesc trebuie și suflet! Festivalul Cârnaților din Ținutul Secuiesc, la Sfântu Gheorghe

Duminică, 17 noiembrie 2019

Atmosfera familială este cea care conferă unicitate Festivalului Cârnaților – au constatat participanții la evenimentul din 16 noiembrie. Echipele care s-au înscris în competiție au preparat, mai ales, cârnați secuiești cu gust tradițional și, pe lângă condimente, și-au pus și sufletul în ei.

Atmosfera familială este cea care conferă unicitate Festivalului Cârnaților – au constatat participanții la evenimentul din 16 noiembrie. Echipele care s-au înscris în competiție au preparat, mai ales, cârnați secuiești cu gust tradițional și, pe lângă condimente, și-au pus și sufletul în ei.

Ca și anul trecut, la Sala de sport din strada Vânătorilor, ziua a pornit cu un mic dejun comun pentru echipele compuse din patru persoane. După consumarea omletei cu cârnați, reprezentanții unor asociații, autorități locale din județ, organisme politice, precum și persoanele fizice au început lucrul cu stomacul plin la mesele decorate cu mult gust.

Festivalul Cârnaților s-a extins peste granițele județului

La Festivalul Cârnaților, care anul acesta s-a extins peste granițele județului, s-au înscris 73 de echipe. Vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, a apreciat evenimentul ca fiind unul de succes. „Scopul nostru este de a organiza – pentru localnici și turiști – programe creatoare de valoare, legate de cultura și gastronomia secuiască, programe care au tradiție în regiune noastră și care, pe lângă divertisment și recreere, au și un rol de creare de comunitate. Și festivalul cârnaților are o atmosferă aparte, participanții vin la eveniment pentru companie, destindere și pentru bucuria de a se întâlni cu prietenii.”

Kovács Levente, consilier județean Mureș, a spus că, în județul Covasna, seria de festivaluri arată că Ținutul Secuiesc are o tradiție gastronomică extrem de bogată care trebuie prezentată. Acesta a mai menționat: „Mă bucur că, prin participarea la acest festival, și județul Mureș contribuie la sporirea renumelui Ținutului Secuiesc”.

Organizatorii din județul Covasna au în vedere întregul Ținut Secuiesc, întotdeauna pot conta pe noi. Am încrederea că, dezvoltând în continuare societatea fermierilor, în viitor, la un astfel de festival, vom putea să umplem cârnați din carnea porcilor îngrășați cu furaje din producția internă și că tot mai multe mici unități de prelucrare vor avea succes, comercializând produse sănătoase sub marca «Produs secuiesc»” – a spus Becze István, consilier județean Harghita, președintele Asociației Organizațiilor de Agricultori din Ținutul Secuiesc.

Premiul cel mare a fost acordat cârnaților preparați de echipa din județul Mureș

Fratele mai mare a Festivalului Cârnaților din Ținutul Secuiesc este Festivalul Cârnaților de la Békéscsaba din Ungaria, de unde au învățat mult organizatorii. Uhrin Sándor, vicepreședintele Asociației „Csabai Kolbászklub”, a subliniat că se bucură de faptul că covăsnenii păstrează și cultivă această tradiție frumoasă. În opinia lui Tóth Endre, maestru bucătar din Ungaria, evenimentul din Sfântu Gheorghe este „o poveste familială,  inimitabilă. Unicitatea cârnaților secuiești este conferită de gustul și aspectul său și, desigur, faptul că are el și sufletul omului secui.” Nu e indiferent ce fel de materii prime folosim în bucătărie. Oana Irina Coantă, chef & owner Bistro de l'Arte Brașov, jură că cea mai bună materie primă de înaltă calitate este cea care provine din zona maghiară.

Pe parcursul procesului de evaluare, juriul a evaluat prestația echipelor din mai multe privințe: organizarea echipelor, ținuta membrilor, pregătirea materiilor prime, decorația meselor, respectarea igienei, iar la gustarea oarbă a pus accentul pe gustul și servirea mâncării. Könczei Csaba, directorul Direcției Agricole Covasna, a afirmat că au avut o treabă grea, pentru că echipele au ridicat ștacheta sus de tot. Potrivit Mădălinei Sánta, experimental chef, de la an la an se poate constata o evoluție continuă în ceea ce privește echilibrul gustativ, iar Falvai János, head chef în restaurantele grupului Bertis, a confirmat acest fapt, adăugând că competiția a fost foarte strânsă.

Anunțând câștigătorul concursului, Sikó Barabási Sándor, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor, a declarat că, la concurs, a câștigat rațiunea, cârnatul cu un echilibru gustativ deosebit, realizat de echipa județului Mureș. În opinia echipei câștigătoare, condusă de Szabó Árpád, cârnatul preparat după rețeta tradițională ar putea concura și pe piața din Ungaria, deoarece „ne reprezintă pe noi”. Premiul câștigat constă în faptul că echipa va participa anul viitor la Festivalul Cârnaților din Békéscsaba. Premiul special a fost decernat echipei Sistemului de Gospodărire a Apelor Covasna.

Echipele au fost evaluate la șase categorii: la categoria ONG-uri, pe primul loc a terminat echipa SVESZ, premiul II a revenit echipei echipa „Duna Delta vándorai”, premiul III fiind atribuit echipelor nr. 1 și 2 a Asociației „Csabai Kolbászklub”. La categoria autorități locale județene, clasamentul este următorul: locul I județul Mureș, locul II județul Harghita  și locul III județul Békés. La categoria firme și instituții, pe primul loc s-a situat Sistemul de Gospodărire a Apelor Covasna, pe locul II a terminat Zabola Estate, pe locul III s-a clasat  BT Cool Team. La categoria autorități locale clasamentul arată astfel: locul I echipa consilierilor locali din Baraolt, locul II Autoritățile locale din Zăbala, locul III comuna Bățani. La categoria partidelor politice, pe primul loc a terminat UDMR și echipa PNL, pe locul II a terminat echipa Partidului Civic Maghiar.

Inițiatorii evenimentului, președintele și directorul executiv al Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna, Bagoly Miklós, și Vajda Lajos, anul acesta au recrutat echipe de liceeni pentru concurs. „Am acordat o atenție deosebită tinerilor. Este ceea ce vom continua să facem și anul viitor.” Din cele 16 echipe, pe primul loc s-a clasat echipa Liceului Puskás Tivadar, pe locul II a terminat de la Liceul Berde Áron, iar locul III i-a revenit elevilor Colegiului Național Székely Mikó.

Porcul tăiat s-a vândut de la cap la coadă

Vizitatorii evenimentului au putut să observe îndeaproape procedura de tăiere al porcului. Pakucs János, măcelar din Valea Crișului, a prezentat metoda folosită de secole în familiile secuiești, începând de la tăierea, pârlirea și până la desfacerea porcului, singura diferență a fost că, având în vedere prezența copiilor, porcul de 130 de kilograme a fost sacrificat prin asomare electrică. Specialistul și-a câștigat experiența în străinătate și dorește să-și continue meseria acasă. Îi îndeamnă pe tineri să învețe această meserie pe cale de dispariție și să continue tradiția moștenită de la predecesori. „Fiecare gospodină și-ar dori să vadă carne curată în castronul adus în bucătărie. Se poate lucra și frumos, dar și urât.”

Programul celei de-a 17-ea ediții a Festivalului Cârnaților a fost diversificat cu spectacolele susținute de Székely Góbék, Pittyes2es és Gyufa, respectiv concertul formației Vesuvius.

Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Județean Covasna,  Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe,  Asociația Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV), precum și Asociația Unităților Hoteliere și Restaurante Sfântu Gheorghe (SVESZ).

Noutăți