Sunteți aici: » Despre judeţ » Relații externe » Județele înfrățite

Județele înfrățite

Județele înfrățite

Județele înfrățite

Județul Covasna întreţine relaţii oficiale de colaborare cu șase judeţe din Republica Ungară, bazate pe viziuni și interese comune. Aceste parteneriate s-au format în sfera relațiilor economice, culturale, sociale, turism, tineret, sport și dezvoltarea regională și mediu. Obiectivul nostru este crearea și intensificarea unor programe, proiecte comune ce vizează  dezvoltarea și promovarea regiunilor.

Pe lângă parteneriatele bilaterale existente cu judeţele ungare, cu sprijinul acestora am iniţiat şi demarat extinderea lor la nivelul triparteneriatelor, ceea ce a permis cooperarea cu partenerii lor din Uniunea Europeană. Triparteneriate există cu  judeţele Veszprém (Ungaria) şi Maine-et-Loire (Franţa), respectiv judeţele Heves (Ungaria) şi Värmland (Suedia).

 

Relații bilaterale:

 

 

Așa cum statele stabilesc relații stipulate prin acorduri și tratate internaționale, la nivel județean, respectiv administrația județeană stabilește la rândul ei o serie de legături și colaborează cu instituții cu atribuții similare din alte state.  Pe lângă aceste legături mai există relații de colaborare cu ambasade și consulate ce au reprezentanță în România.

Consiliul Județean Covasna susține și întreține activ o serie de relații internaționale, prin organizarea în parteneriat și participarea la acțiuni comune atât în țară, cât și în afară. Împreună cu structurile statului, organizăm logistica pentru toate nivelele impuse vizitelor de stat. De asemenea, organizăm ceremonii de decernare de premii, semnare de tratate și convenții de colaborare, recepții, întâlniri informale sau formale și alte manifestări  și evenimente organizate la nivel de relații externe.

La toate manifestările, organizate de instituția noastră, invităm ca parteneri activi reprezentanți ai administrațiilor județene și locale cu care avem semnate convenții de colaborare. În egală măsură asigurăm reciprocitatea, prin prezență, la acțiunile organizate de partenerii noștri. Cu siguranță, dintre relațiile stabilite cu parteneri din afara țării, se distinge relația avută cu partenerii din Ungaria. Sunt parteneriate inițiate de câțiva ani buni, unele chiar imediat după Revoluția din 1989. Calitatea înaltă cu care poate fi apreciată această colaborare este dată de fondul național și cultural comun, dar și de gradul de prietenie construit și consolidat în timp. Participarea la evenimentele de diferite facturi, culturale, educative, economice, sportive, religioase, tabere de copii sau schimburile de experiență, se înscrie în cadrul legal și au ca scop comun crearea unei relații bilaterale din care partenerii să aibă de câștigat.

Această investiție în relații sănătoase, corecte pe care le cultivăm, ne asigură cunoașterea și respectul internațional. O Europă a secolul XXI este o Europă deschisă, cu frontiere terestre ce nu sunt altceva decât niște puncte de trecere. Relațiile dintre statele de pe întreg continentul sunt cele care ne dau sentimentul de apartenență la spațiul european.

Noutăți