Sunteți aici: » Proiecte » Proiecte UE » Finalizare proiect ”Reabilitarea ansamblului Muzeului Național Secuiesc Sfântu Gheorghe”

Finalizare proiect ”Reabilitarea ansamblului Muzeului Național Secuiesc Sfântu Gheorghe”

Luni, 4 decembrie 2023

 

 

 

Informații privind proiectul

Ansamblul de clădiri ale Muzeului Național Secuiesc, împreună cu parcul dendrologic aferent, a fost reabilitat din fonduri europene și fonduri proprii ale Consiliului Județean Covasna. Obiectivul proiectului a vizat reabilitarea, modernizarea, conservarea, protecția și valorificarea durabilă a Muzeului Național Secuiesc și a parcului dendrologic, monument remarcabil, de interes național, de categoria A, aflat pe Lista Monumentelor Istorice a Județului Covasna. Valoarea totală a proiectului european a fost 21.816.149 lei, din care 16.836.854 lei a fost suma eligibilă.

Contractul de finanțare a fost încheiat între Consiliului Județean Covasna ca beneficiar al proiectului, Ministerul Lucrărilor
Publice, Dezvoltării și Administrației în calitate de Autoritate de Management pentru POR și Agenția pentru Dezvoltare
Regională Centru în calitate de Organism Intermediar.

În incinta instituției, s-a amenajat un centru destinat pedagogiei muzeale, s-au reabilitat cabinetele de cercetare muzeografică și atelierele de restaurare. Astfel, Muzeul Național Secuiesc a devenit un muzeu modern, cu spații expoziționale reorganizate. Contractul de finanțare a fost semnat în luna mai a anului 2017, iar lucrările de reabilitare și conservare au început în iunie 2021. Muzeul și-a redeschis porțile pentru public în data de 26 octombrie 2023. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1 - „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.

 

Despre muzeu

Muzeul Național Secuiesc se numără printre cele mai vechi instituții muzeale din România. Funcționează ca muzeu regional, finanțat de Consiliul Județean Covasna, și constituie un important obiectiv turistic al acestui județ, precum și al întregului Ținut Secuiesc. Muzeul este deschis pentru vizitatori încă din anul 1875 și s-a mutat în clădirea proprie, la începutul secolului XX. Clădirea a fost proiectată de renumitul arhitect transilvănean KÓS Károly (1883-1977) și construită între 1911-1912. Din punctul de vedere al conținutului științific, Muzeul Național Secuiesc și-a propus să cerceteze și să prezinte comunitatea și a memoria culturală regională din Ținutul Secuiesc. Clădirile Muzeului găzduiesc biblioteca, secția de științe ale naturii, cea de arheologie-istorie și cea de etnografie. În afara acestor secții, de complexul muzeal mai aparțin și câteva unități externe, cu sediul în Sfântu Gheorghe și în județ (Târgu Secuiesc, Cernat, Baraolt și Zăbala). Parcul dendrologic din jurul ansamblului de clădiri completează valoarea artistică și arhitecturală a acestuia. Parcul a fost înființat cu scopul de a prezenta speciile de arbori caracteristici acestei regiuni. În cadrul amenajării peisagistice actuale, au fost plantate aproximativ 10.000 de plante noi: copaci, arbuști, plante târâtoare, perene, trandafiri, flori anuale, plante bulboase, fructe de pădure, plante aromatice etc.

Muzeul Național Secuiesc - 3D

 


Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană,
vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro


Investim în viitorul tău!
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională
prin Programul Operațional Regional 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

www.inforegio.ro | facebook.com/inforegio.ro

Noutăți