Sunteți aici: » Știri » Festivalul Kürtőskalács-ului revine în această toamnă

Festivalul Kürtőskalács-ului revine în această toamnă

Joi, 18 august 2022

Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci ajunge anul acesta la cea de-a IV-a ediție, şi va avea loc în perioada 9-11 septembrie 2022. Programul acestei ediții este conceput pe două coordonate, una profesională și una artistică. Un element de noutate este acela că publicul participant la festival va avea prilejul de a gusta în premieră variante moderne, reinterpretate, ale celebrului kürtőskalács.

Una dintre cele mai importante comori ale tezaurului regiunii noastre este kürtőskalács-ul. Suntem mândri de faptul că în Ținutul Secuiesc preparăm acest deliciu, folosind diverse rețete tradiționale și moderne. Este o parte importantă a culturii noastre gastronomice, motiv pentru care, în ziua deschiderii festivalului din acest an, vom organiza o masă rotundă cu experți și profesioniști din județele Covasna, Harghita și Mureș pe tema proiectului „Cufărul de Zestre”. Vom identifica și valorifica moștenirea materială și imaterială din aria noastră geografică. Scopul principal al întâlnirii este de a cunoaște și coordona mișcările de zestre din cele trei județe ale Secuimii și de a face un schimb de experiență profesională", a declarat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

În cadrul conferinței de presă desfășurate joi, aceasta a mai adăugat: „Evenimentul are ca scop promovarea kürtőskalács-ului ca valoare a Ținutului Secuiesc. Evenimentul din acest an este o noutate, echipele vor prepara delicii atât din ingrediente alternative, fără gluten și fără zahăr, cât și din ingrediente clasice, dar se va face și o variantă a kürtős-ului Bazinulului Carpatic, un simbol al unității și al solidarității. Oricine a vizitat evenimentul în ultimii ani știe că Festivalul Deliciilor Dulci are o atmosferă și un farmec aparte. Mirosul prăjiturilor proaspăt coapte și crocante se răspândește în centrul orașului, cunoștințe vechi se întâlnesc, se leagă prietenii și relații profesionale. Merită să veniți la eveniment și anul acesta.

Așadar, sâmbătă, 10 septembrie, concurenții va trebui să prepare kürtőskalács după o rețetă tradițională, iar duminică, 11 septembrie, vor avea ca temă să reinterpreteze rețeta tradițională, adică să prepare cozonacul secuiesc într-un mod cât mai creativ.

Președintele juriului va fi Farkas Ferenc, maestru cofetar din Sfântu Gheorghe cu reputație de nivel internațional. Ceilalți membri ai juriului vor fi: Szőcs Ilona – administratoarea pensiunii Malomkert din Cernat, Bocskor István – administratorul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, Jánossy Alíz – jurnalistă din Gheorgheni, specializată în gastronomie și Kabai János, director de producție la ELDI Brutăria SRL din Târgu Mureș. Membru de onoare în juriu va fi Veres István din Târgu Secuiesc, chef cu stea Michelin.

Programul festivalului include și o serie de activități pentru copii, care se vor desfășura sub genericul „De la spic la cozonac”. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna va organiza „Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului”, activitate în cadrul căreia copiii vor fi învățați cum se prepară cozonacul secuiesc. Pe parcursul unor activități interactive, cei mici vor afla totodată și povestea spicului de grâu, cu toate „episoadele” sale: cum se face făina din cereale, cum se frământă aluatul dospit și cum se coace cozonacul kürtős. În plus, va avea loc și un concurs de vânătoare de comori, organizat de Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe. Organizația Asociațiilor Fermierilor din Ținutul Secuiesc va amenaja în cadrul festivalului un spațiu cu animale domestice pe care copiii le vor putea atinge și admira. În Parcul Elisabeta, cu ajutorul Serviciului Public Județean Salvamont Covasna, se va monta o tiroliană pe care copiii aventuroși o vor putea folosi cu încredere.

Conceptul de bază al Festivalului Deliciilor Dulci din acest an, dar cred că este un concept care devine o tradiție de fapt, de la an la an, este de a crea un eveniment tradițional, care totuși încorporează în același timp cultura, muzica și stilul de viață care este specific pentru zilele noastre, fiindcă, ca și produs, ca și valoare,  kürtőskalács-ul este o legătură, de fapt, între tradițiile noastre, cu rețetele bunicilor noastre, cu copilăria noastră și cu evenimente festive. Deci eu consider că acest produs este o marcă a festivităților noastre și a sărbătorilor noastre”, a declarat în cadrul conferinței de presă viceprimarul Municipiului Sf. Gheorghe, Vargha Fruzsina, care a subliniat la rândul său că, în cele trei zile de festival, programul va avea nu doar o latură artistică, ci și una profesională.

În programul celei de-a IV-a ediții a Festivalului Deliciilor Dulci sunt incluse și concerte, precum cel al formațiilor Trend Music, KáeR și Kapriccio și 3 SUD EST, dansuri populare din folclorul românesc și maghiar, acorduri muzicale de fanfară - Fanfara Kováts András din Reci, un atelier de dans pentru copii cu Folker, Térerő, precum și un concert Magna Cum Laude. Principala atracție a publicului larg va fi probabil kürtős-ul uriaș al Bazinulului Carpatic.

Programul Festivalului Deliciilor Dulci este încă în curs de finalizare și poate suporta modificări, motiv pentru care va fi comunicat ulterior și va fi disponibil pe site-ul www.kurtosfeszt.ro. Spațiul de desfășurare a evenimentului va fi Piața Libertății și parcarea Hotelului Bodoc.

Înscrierile vor începe săptămâna viitoare și se vor încheia spre sfârșitul lunii august.

Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci este organizat de Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Organizația Asociațiilor Fermierilor din Ținutul Secuiesc.

 

Noutăți