Sunteți aici: » Știri » Eficiență și operativitate în situații de urgență 

Eficiență și operativitate în situații de urgență 

Marți, 2 iulie 2024

Un protocol ce are în vedere siguranța populației, eficiența și operativitatea în gestionarea situațiilor de urgență a fost semnat astăzi, 2 iulie 2024, între Consiliul Județean Covasna și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul" al Județului Covasna.

Documentul a fost încheiat la inițiativa Departamentului pentru Situații de Urgență, inițiativă generată de faptul că, la nivel național, în fiecare județ se semnează astfel de protocoale. „Pentru noi, siguranța oamenilor, a bunurilor, este foarte importantă, de aceea am și susținut constant dezvoltarea Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, construind o relație excelentă cu această structură. Pe de altă parte, județul Covasna este o zonă montană, iar activitatea Serviciului Public Județean Salvamontului devine din ce în ce mai însemnată” – a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, cu privire la necesitatea unei colaborări între cele două instituții semnatare.

 

 

Prin prezentul Protocol, se stabilește modalitatea de cooperare între cele două structuri, în vederea gestionării situațiilor de urgență, desfășurate sub coordonarea operațională a Departamentului pentru Situații de Urgență. În sarcina noastră cad printre altele, gestionarea activităților de răspuns, în sistem integrat, precum și centralizarea informațiilor, tocmai pentru a asigura buna desfășurare a intervențiilor în situații de urgență” – a comunicat la rândul său inspectorul șef al ISU Covasna, colonel Adrian Simtea.

 

În județul Covasna, în cadrul Serviciului Public Salvamont, înființat în anul 2017, activează 18 salvamontiști, dintre care 4 sunt angajați, restul asigură această activitate în regim de voluntariat, și avem și un câine de căutare-salvare în mediul natural. Am avut întotdeauna o colaborare strânsă cu ISU Covasna, dar, prin acest protocol, putem spune că are loc o instituționalizare a relațiilor” – a detailat directorul Centrului Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont, Leonid Moscviciov.

Conform protocolului, Salvamont Covasna informează ISU cu privire la producerea situațiilor de urgență în arealul montan al județului, iar la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență sau a structurilor aflate sub coordonarea acestuia, în limita capabilităților și a compet

ențelor, acesta participă cu salvatori montani, echipe salvamont și unități canine, la efectuarea unor misiuni specifice pe întreg teritoriul național și, la nevoie, chiar și pe teritoriile altor state.

În anul 2023, Salvamont Covasna a avut 18 intervenții pe raza județului, ceea ce arată că o astfel de colaborare instituțională este de bun augur.

Noutăți