Drumuri, poduri, spital, protecţie socială
Joi, 30 martie 2017Bugetul judeţului pe 2017 a fost adoptat
In şedinţa ordinară a lunii martie, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a adoptat bugetul pe anul 2017, în sumă de 234.934.000 lei, aceasta fiind mai mare decât anul trecut. Pe lângă fondurile destinate investiţiilor şi dezvoltării, suma de 51,6 milioane euro include şi cheltuielile de funcţionare.
„Din totalul bugetului judeţean, 33 la sută sunt destinate activităţilor sociale, 25 la sută sunt alocate construirii şi întreţinerii drumurilor judeţene, iar 10 la sută sunt prevăzute pentru continuarea modernizării Spitalului Judeţean” – a declarat Tamás Sándor, prezentând conţinutul bugetului. Acesta a adăugat că 55 la sută din cheltuielile de funcţionare sunt destinate, de asemenea, protecţiei sociale. Aici este inclus de exemplu Programul lapte, corn şi mere şi, printre altele, cheltuielile cu îngrijirea zilnică a 1700 de copii orfani. 63 la sută din secţiunea de dezvoltare sunt destinate întreţinerii şi reparării drumurilor judeţene, pentru care în acest an s-a alocat o sumă mai mare, 34.640.000 de lei. Printre cele mai importante investiţii, preşedintele CJ Covasna a menţionat finalizarea lucrărilor de modernizare a tronsoanelor începute anul trecut, cum ar fi drumul spre Ilieni (8,4 km), precum şi Chilieni–Ozun–limita judeţului Braşov (15,4 km). În acest an se vor demara lucrările de reabilitare totală a tronsonului Moacşa şi Leţ (6 km), DN 13E, precum şi reconstruirea tronsonului de 22,5 km, între Boroşneu Mare şi Întorsura Buzăului, dar şi înlocuirea vechiului pod de la Aita Mare, devenit periculos. La spital, lucrările de renovare sunt în curs de desfășurare, într-un prim pas, se vor pregăti planurile de construire a clădirii spitalului TBC şi policlinicii. O altă investiţie importantă este construirea Centrului de agrement pentru tineret de la Comandău – a arătat Tamás Sándor.
Odată cu adoptarea bugetului judeţean, se deschide posibilitatea pentru lansarea concursului de proiecte organizat în cadrul Programului anual de finanţare a activităţilor sportive, culturale, de tineret şi a cultelor religioase. Preşedintele CJ Covasna a anunţat că, în anul 2017, pentru sprijinirea cultelor religioase s-a stabilit un fond în valoare de 1.500.000 lei, de trei ori mai mult decât anul trecut, pe considerentul că, în România s-au restrâns oportunităţile de finanţare a proiectelor de reabilitare a bisericilor. „Scopul nostru este acela ca bisericile din judeţul nostru să poată solicita fonduri nerambursabile nu doar pentru întreţinere şi funcţionare, ci şi pentru investiţii mai mari” – a declarat Tamás Sándor.
În cadrul şedinţei, s-a arătat că doar în cinci judeţe din ţară a fost creat Fondul destinat activităţilor de tineret, unul dintre aceştia fiind judeţul Covasna. Există în continuare Fondul pentru portul popular, dar, anul acesta se acordă un sprijin special pentru organizarea taberelor de creaţie, pentru ridicarea statuilor în spaţiu public, însă pentru aceste proiecte este necesară o contribuţie proprie, fiind vorba de o finanţare ulterioară. Fondul destinat sprijinirii organizaţiilor societăţii civile care prestează servicii sociale a fost dublat, atingând suma de 800.000 lei, pentru ca organizaţiile societăţii civile ajunse într-o situație dificilă din cauza imprevizibilităţii sistemului de finanţare prin fonduri guvernamentale să poată asigura în judeţul Covasna serviciile de îngrijire la domiciliu a bolnavilor şi a persoanelor vârstnice. Anunțul privind cererea de proiecte va fi publicat în Monitorul Oficial, iar proiectele se vor primi în termen de 15 zile de la apariţia acestuia.
În cadrul şedinţei s-a supus la vot şi reorganizarea Comisiei de evaluare şi selecţie a proiectelor privind programele pentru finanțarea nerambursabilă a activităților: educativ-ştiinţifice, de sport şi de recreere, precum şi în domeniul culte religioase. Astfel, în componenţa comisiei vor intra: Benedek Erika, Grüman Róbert, Fazakas András, Morar Cătălin şi Pethő István.
Tot în cadrul şedinţei s-a aprobat şi proiectul de hotărâre privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, proiectul de hotărâre privind însuşirea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public al judeţului. De asemenea, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea Convenției de parteneriat încheiat anterior între Consiliul Județean Covasna și Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Departamentul Administrarea Afacerilor Sf. Gheorghe, precum şi proiectul de hotărâre privind aprobarea asocierii Județului Covasna și a Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna.