Sunteți aici: » Știri » Conferinţa tematică MEETING CASTEL ÎN TRANSILVANIA, la Arcuş

Conferinţa tematică MEETING CASTEL ÎN TRANSILVANIA, la Arcuş

Sâmbătă, 22 aprilie 2017

Un ghid practic în ajutorul proprietarilor de conace şi castele

Reintroducerea în circuit a cât mai multe conace, asigurarea pentru castelele foarte interesante şi din punct de vedere al istoriei artei a unor căi alternative de a deveni sustenabile – astfel de prelegeri şi unele cu teme similare au fost susţinute la conferinţa tematică MEETING CASTEL ÎN TRANSILVANIA despre rolul economic și social al castelelor. Evenimentul s-a desfăşurat sâmbătă, 22 aprilie, la Castelul Szentkereszty din Arcuş, în cadrul seriei de evenimente reunite sub genericul „Anul turismului în judeţul Covasna”, în organizarea Grupului PONT şi a Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna.

Obiectivul proiectului „Castel în Transilvania” urmăreşte crearea unei rețele, abordări strategice și viziuni pe termen lung pentru valorificarea potențialului economic și social al castelelor din Transilvania, prin intermediul unor metode de planificare locală și regională, de atragere a resurselor alternative necesare revitalizării acestora și prin crearea unei rețele de informare și de experți, respectiv prin formarea unei comunităţi susţinătoare. Un element deosebit de important al acestui proces îl constituie realizarea, în iunie 2016, a Strategiei Castel, document care oferă modele și soluții sustenabile de dezvoltare pentru revitalizarea castelelor și conacelor din Transilvania. În următoarea fază a proiectului se va concentra asupra punerii în practică a acestei strategii, şi anume, în cazul castelului Daniel din Vârghiș (județul Covasna) și al castelului Sükösd-Bethlen din Racoș (județul Brașov) – a explicat în discursul de salut Balázsi-Pál Ágnes, directorul executiv al Grupului PONT.

Bánffy Farkas, expertul proiectului „Castel în Transilvania”, a subliniat faptul că, înfiinţată în septembrie 2016, Coaliția Castel în Transilvania este formată în momentul de față din 18 de membri – proprietari și administratori de castele și conace din Transilvania, iar activitatea acesteia este coordonată de către Grupul PONT, în colaborare cu experți din domeniu. Iniţiatorii doresc extinderea coaliţiei până la sfârşitul lunii aprilie 2017.

Judeţul Covasna este numit, pe bună dreptate, tărâmul conacelor şi castelelor, deoarece regiunea se poate lăuda cu 165 de astfel de clădiri. În discursul susţinut la deschiderea conferinţei, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, a arătat faptul că judeţul Covasna nu va concura cu castelele din Ungaria sau din alte regiuni, însă în Transilvania şi în Bazinul Carpatic, ocupă primul loc ceea ce priveşte numărul conacelor şi castelelor.

„2017 este «Anul turismului în judeţul Covasna», an tematic în cadrul căruia acordăm o atenţie deosebită turismului nobiliar, ce ascunde un mare potențial turistic și economic. Turismul cultural, vizitarea castelelor este ceva natural pentru noi, pentru că am realizat că vizitarea patrimoniului nostru construit reprezintă o senzaţie tare pentru turiştii români sau formatorii de opinii care reprezintă 90 la sută din turiști care ne vizitează regiunea. Sunt convins că turismul este o afacere profitabilă, iar nouă, reprezentanților din administrația locală ne revine sarcina să sprijinim dezvoltarea acestuia prin crearea unei infrastructuri adecvate.” În opinia preşedintelui CJ Covasna, valorile existente trebuie combinate cu diferite activităţi. Un bun exemplu în acest sens este Castelul Mikó din Olteni care a fost cumpărat de Consiliul Local Bodoc şi CJ Covasna şi care, în acest an,  va găzdui – ca activitatea asociată – un concurs internațional de atelaje. Dar există o gamă largă de oportunităţi, pentru că în aceste clădiri pot funcţiona muzee, hoteluri-castel sau chiar şi restaurante, prin aceasta protejând şi reintroducând clădirea în circuitul turistic.

Tamás Sándor a făcut o propunere organizatorilor conferinţei: „Ţinând seama de experiența acumulată, ar fi utilă realizarea unui ghid practic despre reabilitarea şi utilizarea patrimoniului construit, destinat în primul rând persoanelor fizice, proprietarilor de castele şi conace, prin acesta sensibilizând comunităţile la nivel local asupra acestui subiect şi eventual asigurarea unei cote reduse de impozit pentru aceşti proprietari.”

Erwin Șimșenshon, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, transmiţând mesajul de felicitare a ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, a subliniat faptul că Ministerul Culturii sprijină în mod prioritar revitalizarea şi conservarea patrimoniului cultural. Acesta a adăugat că proiectul Grupului PONT este extrem de important, pentru că în baza rezultatelor obţinute prin proiect se vor putea formula decizii de politici publice şi programe ce finanţează implementarea acestor politici. Totodată va creşte capacitatea de a atrage resurse alternative, grupul PONT realizând o metodologie aprofundată în ceea ce priveşte resursele atrase din sectorul privat şi din comunitate.

În ultimii doi ani, autorităţile judeţene şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna au construit brandul turistic al judeţului pe conace. În prelegerea intitulată „Castele și conace în turismul covăsnean”, Grüman Róbert, vicepreşedintele CJ Covasna, a subliniat faptul că activitatea inovatoare pentru promovarea judeţului, lansată anul trecut, funcţionează bine: „În colaborare cu Răzvan Pascu, specialist în marketing turistic, am invitat în vizită în judeţ jurnalişti şi bloggeri bucureşteni. Ca rezultat al acestor vizite, în ultimii doi ani, 120 de profesionişti au scris în mass-media centrală şi pe paginile lor de socializare articole pozitive despre potenţialul turistic al regiunii, acestea pot fi căutate pe Facebook accesând cuvintele-cheie #ViziteazaCovasna, #IrányHáromszék. Scopul nostru este acela ca despre atracţiile turistice ale judeţului să se scrie nu numai în presa internă, ci şi în cea internaţională. Un exemplu grăitor în acest sens este editorialul  publicat de agenţia de presă chineză, despre maratonul de încondeiat ouă organizat în Casa Mives, un articol care promovează judeţul nostru.”

În cadrul conferinţei tematice „Castel în Transilvania”, Irina Iămăndescu, colaborator al Institutului Național al Patrimoniului, a vorbit despre stadiul curent și perspectivele inventarierii patrimoniului cultural, iar Rácz Lilla, expert marketing și turism, a prezentat expunerea intitulată Ținutul Pădurilor vs. Woodland: poate fi excitantă o destinație ca Vârghiș, Racoș sau microregiunea în sine? Krisztina Constantinescu, avocat, a oferit soluţii pentru sustenabilitatea conacelor din judeţul Covasna, iar Farkas András, membru fondator al Grupului PONT, a vorbit despre formula de castel pentru Vârghiș și Racoș. Fehér János, istoric de artă, a prezentat valoarea artistică a Castelului Sükösd-Bethlen din Racoș și cea a Castelului Daniel din Vârghiș, iar Kádár Petra, membră al Grupului PONT, a prezentat webshop-ul Castel în Transilvania.

În cea de-a doua parte a conferinţei, au avut loc două ateliere având ca temă: Modele de dezvoltare economică pentru castelele transilvănene şi Aportul turistic al patrimoniului cultural.

Noutăți