Sunteți aici: » Știri » Colaborare și solidaritate financiară la nivelul autorităților covăsnene

Colaborare și solidaritate financiară la nivelul autorităților covăsnene

Joi, 16 decembrie 2021

Depunerea jurământului, adoptarea Planului Potsa, rectificare de buget, acestea au fost cele mai importante teme ale ședinței Consiliul Județean Covasna, întrunit joi, 16 decembrie, în ședință organizată cu prezență fizică a consilierilor la Biblioteca Județeană „Bod Péter” din municipiul Sfântu Gheorghe.

La începutul ședinței ordinare a depus jurământul un nou consilier județean. Este vorba despre Felicia-Maria Munteanu din orașul Covasna, de profesie economist, care l-a înlocuit pe Jănică Piștea decedat de curând.

Consilierii au adoptat Planul Potsa – strategia integrată de dezvoltare a județului Covasna 2021-2030, strategia integrată de dezvoltare a județului Covasna, elaborat în colaborare cu profesorii UBB Cluj, acesta fiind cel de al doilea Plan Potsa care vizează dezvoltarea județului pe termen lung, a subliniat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

La rândul său, vicepreședintele Jakab István Barna, prezentând elementele cele mai importante ale strategiei, a precizat importanța de a ști în ce direcție se îndreaptă județul și în ce direcție merită să fie dezvoltat. „Viziunea noastră este următoarea: Covasna va fi un județ verde, cu conectivitate crescută, cu o economie diversificată, cu un sistem de educație performant și un mediu antreprenorial activ. Județul Covasna va reprezenta un model de dezvoltare și cooperare comunitară, care integrează tradițiile și dezvoltarea rurală și urbană într-o structură coerentă, cu o cultură și identitate locală bogate și bine definite” – a punctat vicepreședintele.

Localităţile județului au primit 1,7 milioane de lei pentru dezvoltare locală, corespunzător cotei de 6% din impozitul pe venit încasat suplimentar, reprezentând fond la dispoziția Consiliului Județean Covasna. „Bineînțeles, am avut consultări înainte de a stabili sumele, și am văzut exemple de solidaritate demne de urmat. Cele două municipii, Sfântu Gheorghe și Tg. Secuiesc, respectiv orașul Covasna au renunțat la sumele care ar fi revenit lor în favoarea comunităților rurale. Așa am reușit să realocăm resursele financiare pentru două proiecte importante. Comunele din zona Sf. Gheorghe vor realiza împreună o cantină socială, care va deservi nevoiașii din această microregiune. Suma pusă la comun astfel s-a ridicat la 327 mii lei, la rândul său Consiliul Județean Covasna va contribui la acest proiect cu încă 327 mii lei. Un alt exemplu frumos este din zona Baraolt, unde în afara comunei Bățani, toate autoritățile locale contribuie la funcționarea spitalului din oraș. Unitățile administrative în cauză au strâns astfel 315 mii lei” – a explicat președintele Consiliului Județean.

Va fi construit un nou Centru de recuperare pentru copii cu dizabilități în orașul Întorsura Buzăului, în colaborare cu Fundația SERA România. În cadrul ședinței de Consiliu a fost adoptată hotărârea privind aprobarea solicitării de trecere cu titlu gratuit din domeniul public al Orașului Întorsura Buzăului în domeniul public al Județului Covasna a unui teren situat în orașul Întorsura Buzăului. „În localitate este în funcțiune un Centru de recuperare, a cărui capacitate este de 30 de beneficiari, însă aceasta s-a dovedit a fi mult sub cerințele actuale. Familiile din zonă ne-au semnalat nevoia de a oferi servicii specializate pentru mai mulți copii cu deficiențe de dezvoltare, dizabilități, cu orientare școlară din zonă. De aceea am decis să extindem aceste servicii și să oferim un program complex de recuperare individuală pentru copii şi tineri cu nevoi speciale” – a mai spus Tamás Sándor.

 

Planul poate fi descărcat aici

Noutăți