CJ Covasna susține familiile covăsnene
Joi, 7 septembrie 2023Consiliul Județean Covasna consideră că sunt importante programele care susțin comunitățile locale și familiile – astfel că pe lângă proiectele asigurate din bugetul propriu, autoritățile județene profită de fiecare oportunitate de a atrage fonduri naționale și europene în vederea îmbunătățirii calității vieții
În acest sens, unul dintre cele mai importante proiecte este Programul Primul Ghiozdan, prin care în ultimii zece ani peste 20 de mii de elevi din județ au primit ghiozdane și rechizite școlare. Anul acesta, 2.239 de copii care vor începe clasa pregătitoare, între care 1.155 de băieți și 1.084 de fete, vor primi un ghiozdan de calitate, cu penar, ecusoane, creioane colorate, bidon de apă și cutii pentru sandviș. În acest scop, Consiliul Județean a majorat bugetul programului pentru anul 2023 până la 250 de mii de lei, astfel fiind achiziționate pachetele la un preț de 110 lei/buc.
Ghiozdanele au fost înmânate joi, 7 septembrie, în sala de conferințe a Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, în cadrul ședinței directorilor organizată de Inspectoratul Școlar Județean Covasna. Cu această ocazie, inspectorul școlar general Kiss Imre a mulțumit Consiliului Județean pentru susținere după care a vorbit despre provocările noului an școlar.
„Obiectivul nostru este să ajutăm familiile covăsnene, să preluăm din povara financiară pe care o presupune începerea școlii. Cea mai mare recunoaștere este că toate familiile, indiferent de statutul lor social, primesc cu bucurie darurile noastre, iar elevii sunt bucuroși să folosească ghiozdanele pe care le oferim", a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
„Pe termen lung dorim să construim un județ care susține familiile și elevii. Am lansat mai multe programe județene care vin în sprijinul comunităților locale, mai ales în zonele rurale și mai ales dedicate tinerilor. Pe lângă construirea terenurilor de joacă, reabilitarea căminelor culturale, ale terenurilor sportive, am alocat fonduri, împreună cu autoritățile locale, și pentru dotarea spațiilor destinate activităților de tineret” – a accentuat președintele.
Anul acesta, Consiliul Județean Covasna a alocat câte 150 de mii de lei pentru comunele Catalina, Brețcu, Malnaș, Valea Mare, 100 de mii lei pentru comuna Zăbala, câte 75 de mii lei pentru comunele Aita Mare și Vârghiș, iar orașului Covasna 50 de mii de lei cu scopul de a reabilita insituțiilor de învățământ.
La rândul său, Consiliul Județean, în parteneriat cu 35 de autorități locale, a câștigat un proiect în valoare de 36 milioane de lei pentru dotarea a 36 de școli din zonele rurale. În cadrul acestui proiect, vor fi achiziționate echipamente pentru laboratoarele de informatică și de științe ale naturii, echipamente TIC, mobilier și materiale didactice.
Două microbuze școlare au ajuns în județul Covasna, comunele Brețcu și Ozun au preluat mijloacele de transport cu 16+1 locuri, în cadrul unui program lansat de fostul ministru Cseke Attila. La nivel național, 110 astfel de microbuze au fost puse la dispoziția comunităților locale.
Consiliul Județean Covasna a mai depus un proiect european, cu finanțare prin PNRR, tot în parteneriat cu alte 35 de autorități locale, în vederea obținerii de autobuze școlare electrice, urmând ca săptămâna viitoare să semnăm contractul de finanțare cu o valoare de peste 35 de milioane de lei – a mai anunțat Tamás Sándor.