Cereri de finanţare de peste 1 miliard de euro
Marți, 7 decembrie 2010Marţi, 7 decembrie a avut loc şedinţa reprezentanţilor Consiliului de Dezvoltare Regională Centru. Ultima întrunire din acest an s-a ţinut la sediul Consiliului Judeţean Braşov.
Marţi, 7 decembrie a avut loc şedinţa reprezentanţilor Consiliului de Dezvoltare Regională Centru. Ultima întrunire din acest an s-a ţinut la sediul Consiliului Judeţean Braşov. Între punctele de pe ordinea de zi a şedinţei o importanţă deosebită s-a acordat aprobării Strategiei Regiunii Centru pentru utilizarea resurselor regenerabile de energie. De asemenea, pe ordinea de zi a lucrărilor a fost prevăzută şi adoptarea proiectelor de hotărâri privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al ADR Centru pentru anul viitor.
Proiectele în derulare privind dezvoltarea oraşelor din Regiunea de Dezvoltare Centru reprezintă investiţii de milioane de euro pentru aşezările din regiune. Sfântu Gheorghe se numără printre oraşele ale căror cerere de finanţare au fost aprobate. Printre proiectele de mare anvergură ale municipiului este inclus şi planul integrat de dezvoltare al zonei centrale care vizează modernizarea spectaculoasă a centrului – contractul în cauză va fi semnat în curând.
Cu privire la activitatea anuală, Lokodi Edit Emőke, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, a arătat că celelalte judeţe au fost afectate în mod negativ de faptul că judeţul Braşov nu a contribuit la cheltuielile privind achiziţionarea de autospeciale de intervenţie pentru situaţii de urgenţă – de care ar fi beneficiat mai multe judeţe –, astfel, cota parte aferentă cofinanţării proiectului devenind mai mare pentru celelalte judeţe.
Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a spus că: „este inechitabil faptul că din proiectul finanţat, în procent de 98%, din fonduri europene nerambursabile judeţul Covasna – fiind un judeţ cu o suprafaţă mult mai mică – poate să-şi achite cota parte de 2%, cu toate că şi bugetul judeţului are proporţii mai reduse.” Situaţia se complică dat fiind că este un proiect cu finanţare ulterioară, deci judeţele trebuind să plătească valoarea integrală a investiţiei, iar din fondurile europene vor fi rambursate 98% din sumele cheltuite pentru achiziţionarea autospecialelor de pompieri şi de intervenţie pentru situaţii de urgenţă. Cu toate acestea, judeţul Braşov obţine „gratis” mult mai multe autospeciale.
Simion Crețu, directorul general ADR Centru, a relatat că, până la data de 30 noiembrie, au fost depuse peste 1048 de cereri de finanţare a căror valoare depăşeşte 1 miliard de euro. O veste bună pentru judeţul Covasna este faptul că sumele rămase de la diferitele
sectoare vor fi alocate pentru dezvoltări turistice, precum şi pentru modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”.