Centrul de tratament balnear de la Belin a fost inaugurat
Luni, 18 august 2014Cu punerea în funcţiune a Centrului de tratament balnear din Belin s-a finalizat proiectul „Drumul apelor minerale”. Asemeni „fraţilor” săi din Băile Şugaş, Vâlcele, Malnaş-Băi şi Olteni, baia construită la marginea comunei aşteaptă pe cei dornici să se însănătoşească cu bazine de apă caldă şi rece, saună şi aparate de sport.
Cu punerea în funcţiune a Centrului de tratament balnear din Belin s-a finalizat proiectul „Drumul apelor minerale”. Asemeni „fraţilor” săi din Băile Şugaş, Vâlcele, Malnaş-Băi şi Olteni, baia construită la marginea comunei aşteaptă pe cei dornici să se însănătoşească cu bazine de apă caldă şi rece, saună şi aparate de sport.
La inaugurarea ce a avut loc joi, 14 august, Kisgyörgy Zoltán, specialist în ape minerale, la îndemnarea celor prezenţi, a rostit câteva cuvinte despre beneficiile terapeutice ale apei minerale: „Astfel de ape «pucioase» există în multe locuri din judeţ, din straturile de gresie ale Carpaţilor, apele minerale sulfuroase ţâşnesc la suprafaţă cu un debit mic.” Potrivit specialistului, pentru utilizarea acestor ape în scopuri terapeutice există două modalităţi: sub forma curei de băut şi cea a băilor. Apa minerală de la Belin trebuie consumată încet, cu înghiţituri mici şi, datorită compoziţiei sale alcaline, aceasta este o opţiune potrivită pentru cei care suferă de aciditate gastrică. În cura externă, apele minerale se folosesc încălzite sub forma de băi care ajută la tratarea afecţiunilor reumatice. Acesta este un tratament simptomatic, motiv pentru care bolnavii trebuie să revină la tratament odată cu apariţia durerilor.
În cuvântul rostit la festivitatea de inaugurare, Sikó Imre, primarul comunei Beli, a subliniat: „Este un eveniment important pentru comuna Belin, construirea unui astfel de centru de tratament a fost visul localnicilor – acesta reprezentând cea mai mare realizare din zona Baraoltului. A fost un drum lung şi anevoios, dar a meritat pentru că centrul de tratament a putut fi pus în funcţiune. Mulţi oameni s-au scăldat în baia – cum îi spun localnicii – cu apa «clocită» ce se află la doi kilometri de sat, în trecut, fiind recomandată şi de medici, iar astăzi nu mai trebuie să mergem atât de departe.”
Centrul de tratament balnear se află aproape de marginea localităţii, iar apa „pucioasă” pentru băi este transportată prin conducte. Tot aici se află şi un izvor de apă minerală carbogazoasă. Centrul de tratament este administrat de Asociația Aquasic, cea care administrează centrele de timp liber construite prin programul „Drumul Apelor Minerale”.
Consiliul Judeţean Covasna a avut un rol important în ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor. Cu ocazia inaugurării Centrului de tratament, Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, a arătat: „Investiţia de la Belin constituie un bun exemplu de ce nu trebuie abandonată niciodată o idee bună. În zona Baraoltului, ne-am trudit mult, mai întâi cu reabilitarea ştrandului de la Baraolt, apoi cu realizarea centrului de tratament. Drumul şi centrul de tratament balnear construiţi în cadrul proiectului «Drumul Apelor Minerale» sunt lucruri bune şi utile şi din punctul de vedere al localităţilor în cauză. Proiectul a fost finalizat cu această investiţie de 5,1 milioane lei, dar vom continua construirea băilor tradiţionale secuieşti prin clacă sau alte forme.”
Localnicii din Belin care au participat la eveniment s-au bucurat vizibil de noul centru de tratament, chiar şi cei vârstnici s-au bălăcit în bazinul cu ape tămăduitoare care, a devenit deosebit de atractiv în această zi toridă de vară.