Cel mai mare mic dejun public din Ţinutul Secuiesc - Noutăţile celei de-a XVI-a ediţie a Paradei Cârnaţilor şi Festivalul Verzei
Miercuri, 7 noiembrie 2018Printre noutăţile celei de-a XVI-a ediţie a Paradei Cârnaţilor şi Festivalul Verzei figurează un mic dejun cu o omletă uriaşă cu cârnaţi, pâine de casă cu cartofi şi cu cârnaţi şi un cârnat umplut într-un maţ lung de 10 metri.
Printre noutăţile celei de-a XVI-a ediţie a Paradei Cârnaţilor şi Festivalul Verzei figurează un mic dejun cu o omletă uriaşă cu cârnaţi, pâine de casă cu cartofi şi cu cârnaţi şi un cârnat umplut într-un maţ lung de 10 metri.
„Evenimentul din acest sfârşit de săptămână se înscrie şi acesta în seria acţiunilor întreprinse timp de 2-3 ani în domeniul promovării turistice a judeţului Covasna şi a Ţinutului Secuiesc, deoarece anul trecut am reînviat seria festivalului de umplut cârnaţi. Aceasta este o acţiune de construire conştientă pentru dezvoltarea şi promovarea turismului gastronomic din regiune. Pe baza evenimentului de anul trecut, considerăm că evenimentul va avea succes şi anul acesta” – a spus preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, în cadrul conferinţei de presă pe tema festivalului. Acesta a evidenţiat că o adevărată atracţie a evenimentului, ce va avea loc în data de 10 noiembrie, în Sala Sporturilor „Szabó Kati”, va constitui pâinea de casă cu cartofi realizată de Brutăria Diószegi, o pâine uriaşă în mijlocul căreia se va pune un cârnat preparat după o reţetă proprie a firmei. Pâinea delicioasă va fi feliată şi împărţită între participanţi sâmbătă, la ora 9.30.
Echipele participante la eveniment vor începe ziua cu un mic dejun comun. Pe lângă pâinea delicioasă, micul dejun săţios va cuprinde diferite mezeluri ale firmei Bertis, precum şi o omletă din şase sute de ouă şi cârnatul „cuki”, declarat câştigător anul trecut, omleta fiind preparată de Hanul Diószegi. Acesta va fi cel mai mare mic dejun public din regiune. O altă curiozitate a zilei va constitui cârnatul umplut într-un maţ lung de 10 metri, realizat de echipa organizatoare, din materiile prime asigurate tot de către firma Bertis.
Având în vedere faptul că echipelor le este interzis să aducă de acasă carne sau preparate din carne, nici pentru cârnaţi şi nici pentru decorare, materia primă pentru concurs, respectiv mezelurile pentru micul dejun, slănina a la Cluj, salamurile şi cârnaţii Bertis vor fi asigurate şi anul acesta de către firma Bertis. Este vorba despre o cantitate de aproape şase sute de kilograme de carne controlată, a subliniat directorul comercial al firmei Bertis, Klózer Ferenc, exprimându-şi bucuria pentru faptul că riscul pestei porcine apărut în perioada anterioară nu creează un obstacol în faţa organizării evenimentului. Acesta a adăugat că preparatul cârnat „cuki”va fi oferit spre gustare pe toată durata evenimentului şi că va urma introducerea produsului pe piaţă, în funcţie de opiniile consumatorilor.
Până acum, Falvai János a participat la festival în calitate de concurent, iar anul acesta va evalua performanţa echipelor în calitate de co-preşedinte al juriului. Fiind un tradiţionalist, acesta a spus că va acorda puncte în plus echipelor care vor veni cu gusturi tradiţionale secuieşti, atât în ceea ce priveşte prepararea sarmalelor, cât şi a cârnaţilor.
Înscrierile pentru concurs sunt încă deschise, până acum s-au înscris 50 de echipe pentru prepararea cârnaţilor şi 15 pentru gătitul sarmalelor, a subliniat Grubisics Levente,, unul dintre organizatorii festivalului. Cumpărând biletele de intrare în valoare de 10 lei, cei curioşi vor avea acces în tribună, de unde vor putea urmări activitatea echipelor. Biletul de intrare cuprinde şi un tichet de degustare care poate fi preschimbat la Hanul Diószegi, situat lângă baza sportivă, tichetul incluzând o porţie proaspătă de cârnaţi Bertis, un pahar de bere sau băutură răcoritoare. Pentru copii sub 14 ani intrarea este liberă. Evenimentul se va deschide oficial la ora 11.45, după care, la ora 12, începe concursul de umplut cârnaţi, cu o durată de două ore, şi concursul de gătit sarmale, cu o durată de trei ore. Atmosfera muzicală va fi asigurată de orchestra populară din Caşinul Nou.
Prestaţia echipelor va fi evaluată de un juriu compus din şase membri: cei doi co-preşedinţi: Falvai János, head chef în restaurantele grupului Bertis, şi Mădălina Sánta, experimental chef, food stylist, dr. Sikó Barabási Sándor, director al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Könczei Csaba, director executiv – Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Covasna, Uhrin Sándor (Ungaria) – vicepreședinte al Asociației Clubul Csabai Kolbász şi braşoveanca Oana Irina Coantă, co-proprietar și manager Bistro de l'Arte.
Organizatorii celei de-a XVI-a ediţie a Paradei Cârnaţilor şi Festivalul Verzei sunt: Consiliul Judeţean Covasna, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Asociaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna (ASIMCOV), Asociația Unităţilor de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe (SVESZ), precum şi Asociaţia Intercomunitară AgroSic.