Bugetul 2023 – un exemplu de gestionare responsabilă a banului public
Joi, 2 februarie 2023Consiliul Județean Covasna, reunit în ședința ordinară de joi, 02 februarie, a adoptat bugetul județului pentru anul 2023. Acesta se ridică la 91 de milioane de euro, adică 455 milioane de lei. Deși este la aproximativ același nivel cu bugetul de anul trecut, din cauza inflației și a creșterii prețurilor, nu va avea totuși aceeași valoare și necesită o gestionare responsabilă. Deci este un buget al responsabilității.
„Elaborarea unui buget este mai mult decât matematică sau contabilitate. De aceea, responsabilitatea este principiul de bază pe care l-am avut în vedere în elaborarea bugetului din acest an. Noi nu cheltuim banii, ci îi folosim, încercând să menținem un echilibru”, a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
Acesta a subliniat faptul că ne aflăm într-un context dificil creat de pandemia pe care am traversat-o, de consecințele războiului Ucraina și de inflația foarte mare, care afectează deopotrivă oamenii și instituțiile, ceea ce înseamnă că banii publici trebuie cheltuiți cu o atenție sporită. „Spre deosebire de alte județe, în activitatea pe care o desfășurăm nu gândim în termeni de ani bugetar. Preferăm să răspundem la nevoile pe care le identificăm și să construim programe și proiecte pe termen lung. În accepțiunea noastră, găsirea celor mai bune soluții pentru problemele esențiale ale județului nostru este cea mai eficientă abordare”, a adăugat Tamás Sándor.
Bugetul Județului Covasna se împarte în două mari categorii de cheltuieli. O parte merge către funcționarea instituțiilor, iar cealaltă către dezvoltare. Astfel, cele 91 de milioane de euro sunt repartizate după cum urmează:
- 31, 3 milioane euro pentru investiții
- 30, 7 milioane euro pentru întreținerea și dezvoltarea sistemului de sănătate
- 13 milioane de euro pentru sistemul de protecție socială
- 16 milioane euro pentru funcționarea Consiliului Județean și a instituțiilor din subordine.
Investițiile care se vor derula pe parcursul anului 2023 provin din trei surse, respectiv granturi europene, fonduri guvernamentale și buget propriu. „La fiecare șapte sau opt ani, avem o creștere a bugetului. Asta se întâmplă atunci când ciclurile de finanțare UE se încheie. Acest lucru s-a întâmplat și anul trecut, și anul acesta”, a explicat președintele Consiliului Județean Covasna.
În cadrul ședinței de joi, președintele Tamás Sándor a informat că anul acesta se vor încheia câteva proiecte europene, între care reabilitarea Muzeului Național Secuiesc, extinderea și modernizarea secției de UPU a Spitalului Județean și lucrările de modernizare a rețelei de drumuri din zona Baraolt.
Între timp, vor fi începute noi proiecte precum reabilitarea energetică a trei clădiri din incinta Spitalului Județean și restaurarea Castelului Mikó din Olteni. De asemenea, se are în vedere și modernizarea drumului județean DJ114 Lemnia-Sânzieni, pentru care, în prezent, se pregătește documentația pentru atragerea de fonduri europene.
În ceea ce privește fondurile guvernamentale, acesta sunt folosite pentru construcția noului spital de pneumologie, renovarea clădirii secției de medicină internă a Spitalului Județean și modernizarea Centrului de tratament din Malnaș.
Fondurile proprii ale Consiliului Județean Covasna vor fi utilizate pentru desfășurarea unor lucrări de reabilitare a Galeriei de Artă din Sf. Gheorghe, achiziționarea unei ambulanțe SMURD tip B2 pentru ISU Covasna dar și pentru proiectarea planurilor de amenajare a teritoriului Judeţului Covasna.
Ca parte din planul județean de dezvoltare rurală, Consiliul Județean Covasna va încuraja și anul acesta administrațiile locale să modernizeze infrastructura educațională, culturală și sanitară din mediul rural și să inițieze programe de recuperare a decalajelor. La baza acestor măsuri de îmbunătățire a calității vieții rurale stau câteva obiective precum modernizarea de școli și grădinițe, programul Primul Ghiozdan, reabilitarea și echiparea cabinetelor medicale, a căminelor culturale, și a bazelor sportive, reabilitarea bibliotecilor, a caselor memoriale, muzeelor locale etc. De asemenea, nici anul aceste nu vor lipsi proiectele destinate pentru culte, asociații sportive, ONG-uri și servicii sociale.