Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Boroşneu Mic

Boroşneu Mic

Joi, 20 mai 2010

Se află la poalele nordice ale munţilor Buzăului, în valea Pârâului Mare, fiind un aşezământ satelit al comunei Boroşneu Mare. Numele familiilor renumite- Tompa, Damokos si Joós-, care au avut un rol însemnat în viaţa comunităţii în secolul al XIX-lea, astăzi sunt pomenite doar de ruinele boltelor funerare. Pasarela cioplită din piatră a Conacului Damokos (1728), lucrarea fiind efectuată de către Tompa Miklós, se află astăzi în holul Muzeului Naţional Secuiesc.

O personalitate renumită din istoria aşezământului este Nagy Károly (1868-1926), episcop reformat, scriitor cleric. În timpul studiilor sale teologice de la Aiud, a petrecut un an la Marburg, respectiv un an la Utrecht. Dupa întoarcerea sa acasă a fost pastor la Aiud şi Braşov. În anul 1895 a fost profesor al Facultăţii Teologice Reformate din Cluj Napoca, începând din 1908 a îndeplinit funcţia de notar principal al Eparhiei Reformate din Transilvania, iar din 1918 până la moartea sa a fost episcopul Transilvaniei. A fost responsabil şi pentru editura magazinelor Erdélyi Protestáns Lapok (Foi Protestante din Transilvania) si Protestáns Szemle (Viziune Protestanta). În onoarea sa a fost aşezata o placă de marmură pe peretele bisericii.
 
Sub brazii plantaţi în 1896, placa memorială a locotenentului honved Lisznyói Damó Lajos (1820-1895) ne aminteşte de Revoluţia din 1848-49.

La iniţiativa lui Damó Gyula, educator pensionat, în centrul aşezământului a luat naştere un parc memorial unic în regiunea Trei Scaune. În acest parc putem vedea monumentele care comemoreaza înfiinţarea statului naţional maghiar, lupta de la Nándorfehérvár, monumentul Marilor Doamne din istoria naţiunii maghiare, cele ale voievozilor transilvăneni,numele cărora au rămas în istorie, monumentul martirilor secui din 1956 precum şi monumentul dedicat Revoluţiei din 1848-49.
 

Noutăți