Sunteți aici: » Știri » Bienalei Internaţionale de Grafică – o aventură spirituală

Bienalei Internaţionale de Grafică – o aventură spirituală

Vineri, 18 mai 2012

Expoziţia ediţiei a II-a a Bienalei Internaţionale de Grafică oferă o privelişte neobişnuită – cu greu se pot identifica caracteristici comune ale lucrărilor expuse, în afara dimensiunilor şi atenţiei acordate pentru realizarea lor. În deschiderea evenimentului cultural desfăşurat în cadrul Zilelor Ţinutului Secuiesc a avut loc, la Galeria Magma, deschiderea expoziţiei graficianului Fürjesi Csaba, câştigătorul marelui premiu al primei ediţii.

În continuarea vernisajului, la Galeria Gyárfás Jenő din Sfîntu Gheorghe, esteticianul Vécsy Nagy Zoltán a subliniat comportamentul de căutare a locului în artă manifestat de autori, acesta fiind un numitor comun al lucrărilor. Totodată a arătat că, tehnicile, culorile, folosirea ingenioasă a materialelor a căpătat un rol mai accentuat la a doua ediţie a bienalei. La această competiţie s-au înscris 340 de artişti, din 26 de ţări, iar juriul a propus 240 de lucrări, aparţinând a 187 de graficieni, pentru a fi expuse în cadrul bienalei, aceste lucrări constituind materialul expoziţiei.

„La Sfîntu Gheorghe există o tradiţie puternică a artei contemporane, iar cu această trecere în revistă a lucrărilor organizatorii consolidează această tradiţie” – a declarat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, fostul ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional, la Gala de decernare a premiilor, ce a avut loc în sala mare a Teatrului „Tamási Áron”. „Astăzi, la Miercurea Ciuc şi Sfîntu Gheorghe, am participat la evenimente culturale de prestigiu care vor conecta cu siguranţă cele două oraşe în circuitul internaţional al culturii. Când vorbim de creatori de valori, de artă, atunci nu există provincie, în acest caz trebuie să vorbim de centru de creaţie. Am încrederea că şi cea de a III-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Grafică din 2014 se va bucura de sprijinul Ministerului Culturii române, deoarece este o iniţiativă, o cauză bună pe care trebuie s-o ducem mai departe, ca să consolideze reputaţia Ţinutului Secuiesc şi să sporească spiritul creativ” – a subliniat Kelemen Hunor.

În concepţia lui Vargha Mihály, directorul Muzeului Naţional Secuiesc, această bienală de grafică este o forţă care are un efect de dislocare deopotrivă asupra creatorului şi vizitatorului. Vargha consideră că cei care au expus aici se simt în largul lor şi în domeniul intermediei, expoziţia în sine socotind-o drept o „aventură spirituală”. Acest material de nivel înalt poate fi una dintre pietrele de temelie a spaţiului expoziţional contemporan din Transilvania, aflat în stadiu de proiectare – a adăugat directorul instituţiei.
„Şi de la Bucureşti, dar chiar şi de la Bruxelles se vede Ţinutul Secuiesc – a II-a ediţie a  Bienalei Internaţionale de Grafică corespunde oricărei aşteptări. Este firesc ca noi, cei de la administraţiile locale, să considerăm că acest eveniment merită să fie sprijinită şi în continuare şi vom asigura, de asemenea, şi resursele pentru acoperirea cheltuielilor viitoare” – a concluzionat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

Evenimentul este sprijinit de consiliile judeţene ale celor trei judeţe secuieşti: judeţele Mureş, Harghita şi Covasna. Din partea judeţului Harghita, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a spus: „Ţinutul Secuiesc poate fi o regiune de succes dacă valorile lei sunt admirate în întreaga lume. Anii trecuţi au confirmat faptul că, împreună, putem realiza o strategie culturală care poate să ilustreze cele mai înalte valorilor ai acestei regiuni.”

Primarul oraşului Sovata, Péter Ferenc, reprezentând judeţul Mureş, a subliniat: sprijinirea artei este un fapt nobil, iar dacă în spatele sprijinului se află Ţinutul Secuiesc, cel unitar, aceasta conferă evenimentului o valoare şi mai mare.

Din partea organizatorilor Siklódi Zsolt, curatorul bienalei, a arătat: nu este întâmplător nici faptul că, în acest an, premiile oferite de cele trei consilii judeţene poartă numele a trei artişti maghiari, personalităţi remarcabile din Transilvania. Premiul judeţului Harghita poartă numele pictorului Nagy Imre, cel al judeţului Mureş poartă numele pictorului Nagy Pál, iar premiul judeţului Covasna a fost denumit după graficianul Plugor Sándor.

Gala de decernare a premiilor pentru a II-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Grafică a avut loc în sala mare a Teatrului „Tamási Áron”. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR a înmânat marele premiu oferit de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în valoare de 2000 de euro, lui Péter Ágnes. Premiile oferite de cele trei consilii judeţene au fost câştigate de artiştii Ioan Horváth Bugnariu, Katarzyna Kalczynska şi Branko Nikolov. Gala a luat sfârşit cu concertul de muzică etno-jazz susţinut de duetul Horváth Kornél şi Lantos Zoltán.

Noutăți