Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc, ajunsă la cea de-a treia ediţie
Luni, 24 noiembrie 2014În perioada 5 septembrie şi 20 decembrie 2014 se desfăşoară cea de-a treia ediţie a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc. Astăzi, organizatorii evenimentului, Consiliul Judeţean Covasna şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, au ţinut o conferinţă de presă legată de acest eveniment.
În perioada 5 septembrie şi 20 decembrie 2014 se desfăşoară cea de-a treia ediţie a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc. Astăzi, organizatorii evenimentului, Consiliul Judeţean Covasna şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, au ţinut o conferinţă de presă legată de acest eveniment.
La conferinţa de presă au participat: Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Imreh István, directorul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna şi Siklódi Zsolt, curatorul bienalei, precum şi Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, în calitate de reprezentant al coorganizatorilor.
Tamás Sándor, evocând începuturile evenimentului devenit deja tradiţie, a spus că şi la început, în 2010, evenimentul a fost organizat în comun, împreună cu domnul preşedinte Borboly Csaba şi Lokodi Edit Emőke, fosta preşedinte a Consiliului Judeţean Mureş, şi instituţiile culturale din judeţele respective. El a semnalat faptul că se intenţionează menţinerea pe mai departe şi la cote înalte a acestei colaborări. „Bienala de Grafică are ca scop prezentarea Ţinutului Secuiesc şi face parte din seria evenimentelor ce au menirea de a consolida identitatea. Cooperarea din Ţinutul Secuiesc se reflectă şi în domeniul artelor. Un exemplu excelent în această privinţă este Bienala de Grafică, Bienala de Fotografie din Ţinutul Secuiesc, dar tot aici se include şi Centrul Artistic Transilvănean (EMÜK) înfiinţat la Sfântu Gheorghe, la iniţiativa Consiliului Autonomiei Culturale al UDMR şi care depăşeşte graniţele Ţinutul Secuiesc. Funcţionarea acestora este concentrată pe înfiinţarea, în cadrul culturii, în domeniul artelor, a unui centru solid, în Ţinutul Secuiesc, respectiv în reşedinţa de judeţ. S-a născut ideea ca lucrările premiate la bienală să rămână în patrimoniul centrului, pentru a putea fi prezentate în cadrul unor expoziţii.” – a spus Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, evidenţiind totodată că evenimentul este organizat în continuare sub patronajul preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, fost ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional din România.
În cuvântul rostit, Borboly Csaba a anunţat că Consiliul Judeţean Harghita sprijină, prin Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea, instituţie subordonată CJ, evenimentul cu suma de 17.500 lei şi va oferi Premiul Nagy Imre, în valoare de 1000 de euro, unuia dintre cei patru creatori selectaţi de juriu. Referindu-se la importanţa bienalei, a spus: „Organizarea evenimentului este justificată prin participarea numărului tot mai mare de creatori din ţară şi străinătate. Sper că şi ediţia din acest an a bienalei se va bucura de aceeaşi popularitate, ba chiar va lua şi mai multă amploare în viitor. Arta este un altfel de sistem de comunicare care realizează creaţii durabile. Este important să apreciem lucrările creatorilor şi este important ca, prin aceste evenimente, respectiv expoziţiile ulterioare, diferitele ramuri ale artei să se apropie mai mult de omul de rând. Predispoziţiile artistice sunt demonstrate de fapte, iar creaţia este de fapt comunicarea artistului. Reflectând asupra unei creaţii artistice, descoperim noi înşine mesajul acestuia, ceea ce reprezintă o experienţă estetică. Dorim să trăim din nou această experienţă la ediţia din acest an a Bienalei de Grafică.”
Siklódi Zsolt, curatorul evenimentului, în primul rând, a atras atenţia asupra faptului că, în prezent, Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc a devenit una dintre cele mai mari expoziţii de grafică din România, nu doar din privinţa numărului artiştilor participanţi şi al lucrărilor participante, ci şi din privinţa caracterului internaţional al evenimentului. Curatorul a evidenţiat că ediţia din acest an a bienalei aduce şi o noutate faţă de anii precedenţi, fiind anunţată o tematică prestabilită, cu titlul „Integrum”. Cu prestabilirea tematicii, organizatorii au avut ca scop evidenţierea caracterului integrator al bienalei, respectiv a obiectivul lor de a conecta arta autohtonă în circulaţia artei plastice mondiale, iar pe de altă parte să atragă atenţia asupra importanţei conceptului integrităţii. Legat de detaliile organizatorice, Siklódi a evidenţiat faptul că s-a modificat data limită de expediere a lucrărilor atât în cazul reproducerilor digitale cât şi în cazul lucrărilor originale. În loc de data de 20 noiembrie reproducerile se vor trimite până la data de 25 noiembrie, iar lucrările originale se vor trimite până la data de 17 decembrie, în loc de 12 decembrie. Datele jurizării au fost modificate în consecinţă.
Imreh-Márton István a atras atenţia asupra modificării locaţiei, semnalând că lucrările selectate nu vor mai fi expuse la Galeria de Artă „Gyárfás Jenő”, ci la Centrul Artistic Transilvănean care poate deveni acum o locaţie demnă de a găzdui expoziţia. Totodată, el crede că ideea originală, aceea de a lansa un eveniment internaţional, a fost realizată, deoarece, ca şi cele două ediţii anterioare, şi în acest an au sosit lucrări din şaisprezece ţări, nu numai din ţările Europei, dar şi din colţurile îndepărtate ale lumii ca Egipt, Corea sau Canada. El a mai adăugat că, în opinia sa, nu mai rămâne nici un alt obiectiv de realizat decât cel al lărgirii acestei sfere şi cel de a ne da toată silinţa pentru ca ecoul Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc, împreună cu renumele Ţinutului Secuiesc, să ajungă în cât mai multe ţări şi regiuni ale lumii.
De asemenea, organizatorii au anunţat că Gala de premiere va avea loc miercuri, 21 ianuarie 2015, ora 17:00, la Teatrul „Tamási Áron” din Sf. Gheorghe. Operele de artă considerate admise la Bienală vor fi expuse la Centrul Artistic Transilvănean din Sfântu-Gheorghe.
Organizatorii acestei ediţii sunt: Consiliul Judeţean Covasna şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, coorganizatori fiind Consiliul Judeţean Harghita, Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea, Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja, Organizația Județeană UDMR Mureș şi Centrul Artistic Transilvănean. Partenerii media ai bienalei sunt: MÚRE (Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România) portalul Transindex, ziarul Hargita Népe, ziarul Háromszék şi portalul erdely.ma. Organizatorii mulţumesc şi pe această cale tuturor partenerilor pentru sprijinul acordat.