Sunteți aici: » Știri » Autoritatea publică locală sprijină activităţile de asistenţă socială

Autoritatea publică locală sprijină activităţile de asistenţă socială

Luni, 20 aprilie 2015

În acest an, fondurile alocate pentru finanţarea serviciilor sociale au crescut la o valoare de 400 mii lei – a anunţat Henning László, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

În acest an, fondurile alocate pentru finanţarea serviciilor sociale au crescut la o valoare de 400 mii lei – a anunţat Henning László, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

joi, 16 aprilie a avut loc conferinţa de presă în cadrul căreia mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, precum şi Vass Mária, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, şi Henning László, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, au anunţat că, în acest an, 8 asociaţii şi organizaţii vor beneficia de finanţare nerambursabilă. Henning László a arătat că în 2015, suma alocată serviciilor de îngrijire socio-medicală la domiciliu se ridică la 195 mii lei, ceea ce înseamnă 35 de mii de lei în plus faţă de anul 2014.

Vass Mária a spus: în acest an vor primi finanţare nerambursabilă Fundaţia Creştină Diakonia, Caritas  Alba Iulia, Fundaţia Sf. Francisc – Deva, Filiala Crucea Roșie Covasna, Fundaţia Creştină Diakonia-Kapernaum, Asociaţia „Casa Laura”, Fundația „Izabella” şi Asociaţia „Háromszéki Mára”, pentru realizarea a 14 proiecte în total.

Makkai Péter, directorul Fundaţiei Creştine Diakonia din Sfântu Gheorghe a spus: „Guvernul şi Ministerul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei limitează acel program de subvenţii pe care l-a demarat la începutul anilor 2000 şi se pare că chiar vrea să şi pună capăt acestuia. Cel puţin două fundaţii au pierdut subvenţiile şi la noi în judeţ, Fundaţia Creştină Diakonia a pierdut 70 mii lei, ceea ce este o sumă considerabilă. Aceste subvenţii ar trebui acordate pe baza dreptului subiectiv – fiind vorba de faptul că noi efectuăm un serviciu social, iar statul ar trebui să finanţeze acest lucru din banii contribuabililor. Se pare că vor să pună capăt acestui program, transferând responsabilitatea asupra administraţiilor publice locale. Creşterea sumelor alocate serviciilor sociale reflectă faptul că Consiliul Judeţean, respectiv consilierii locali înţeleg situaţia.” După cum este cunoscut, Fundaţia Creştină Diakonia are 33 de angajaţi permanenţi, un personal care asigură funcţionarea a două centre de zi pentru tineri cu dizabilităţi, respectiv pentru copii neglijaţi, în acelaşi timp, activitatea lor include şi îngrijirea la domiciliu. Din cauza unei măsuri luate în 2014, nu mai pot solicita subvenţii pentru proiectul pentru persoane cu dizabilităţi, ceea ce reprezintă o pierdere financiară semnificativă.
Cseresznyés Emilia, reprezentanta Asociaţiei „Casa Laura”, dintre activităţile asociaţiei, a scos în evidenţă munca de conștientizare: „Există tot mai puţine cazuri când persoana cu dizabilităţi este exclusă din viaţa satului – vrem să transformăm această mentalitate în una cât mai pozitivă.”
Dr. Szigyártó Ernő, prezentând activitatea Fundației „Izabella”, a spus că obiectul principal de activitate a acestei fundaţii este îngrijirea şi ajutorarea bolnavilor.
Reprezentanta Caritas, Hubbes Kinga, a afirmat că cele mai mari subvenţii le primesc pentru îngrijirea bolnavilor, iar în acest an, aria de acoperire a serviciilor a crescut, incluzând încă trei localităţi. În aşezările unde organizaţia Caritas este prezentă, aceasta furnizează mai multe servicii: asistenţă medicală prin telefon, monitorizare medicală de urgenţă, prin buton de panică, precum şi monitorizare EKG pe telefon mobil. La acesta din urmă, diagnosticul se stabileşte la Bucureşti, apoi se transmite înapoi, la domiciliul pacientului.

Szőcs Ilona a vorbit despre activitatea Asociaţiei „Háromszéki Mára”. Aceasta acordă ajutor pentru 21 de copii care provin din familii mari şi trăiesc în condiţii grele, oferindu-le  mâncare, precum şi sprijin educaţional şi de integrare socială.

Pap Adolf, din partea Filialei Crucii Roșii Covasna, a subliniat: creşterea de la an la an a fondului social este un lucru pozitiv. Crucea Roşie are mai multe programe sociale, în activitatea sa fiind inclusă, de asemenea, organizarea de tabere şi îngrijirea bolnavilor. Activitatea lor este finanţată prin diferite programe şi donaţii dat fiindcă nu au dreptul la subvenţii de stat din cauza cadrului legal actual. Crucea Roşie oferă servicii zilnice de îngrijire, în special pentru bolnavi imobilizaţi la pat sau la domiciliu, un pacient beneficiind în mediu de 3 ore de îngrijire – a arătat Pap.

Prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, au primit finanţare nerambursabilă organizaţii neguvernamentale care desfăşoară activităţi şi servicii nesubvenţionate de stat.

 

Noutăți