Sunteți aici: » Știri » Anul memorial Bod Péter la bibliotecă

Anul memorial Bod Péter la bibliotecă

Joi, 23 februarie 2012

La Sfîntu Gheorghe, la biblioteca care poartă numele lui Bod Péter, preot reformat şi istoric literar născut acum trei sute de ani, a avut loc festivitatea de premiere a concursului intitulat „Aventurile lecturii”.

La Sfîntu Gheorghe, la biblioteca care poartă numele lui Bod Péter, preot reformat şi istoric literar născut acum trei sute de ani, a avut loc festivitatea de premiere a concursului intitulat „Aventurile lecturii”. La evenimentul organizat în cadrul seriei de manifestări „Anul memorial Bod Péter” a participat şi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Füzes Oszkár, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Mélykuti Ferenc lead consul al Consulatului general al Ungariei în România (Miercurea Ciuc), Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, precum şi Antal Árpád András, primarul municipiului Sfîntu Gheorghe.

La evenimentul organizat joi, 23 februarie, Kelemen Hunor subliniind importanţa moştenirii spirituale a lui Bod Péter, a declarat: „aici, în Transilvania, în Ţinutul Secuiesc, marii gânditori ai noştri şi-au desfăşurat activitatea şi în epoca umanismului în aşa fel, încât au avut în vedere şi prosperitatea comunităţii. Bod Péter a fost o personalitate deosebită, care avea în colecţia sa cărţi de mare raritate, pe care puţini oameni puteau să le răsfoiască în acea vreme. Faptul că în biblioteca lui Bod Péter, pe lângă operele scriitorilor contemporani, aveau loc şi cărţi de literatură şi gramatică în limba română, indică caracterul său receptiv.”

Ambasadorul Füzes Oszkár a remarcat rolul Transilvaniei în păstrarea culturii maghiare, în discursul său subliniind că Bod Péter, prin opera sa, a ajutat la menţinerea continuităţii culturii maghiare. Într-o epocă, în care numărul gânditorilor a scăzut, prin activitatea sa, el a adus valorile noastre naţionale mai aproape de curentele europene. Mélykuti Ferenc l-a numit pe Bod Péter omul reînceperilor care a lucrat neobosit, cu perseverenţa caracteristică polihistorilor din Transilvania.

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a declarat: participanţii concursului „Aventurile lecturii” vor fi răsplătiţi de către consiliul local şi cel judeţean nu numai cu o excursie în Ungaria, dar se va asigura şi „bani de îngheţată” în valoare de 1000 de forinţi pe persoană. Preşedintele consiliul judeţean citându-l pe Bod Péter, a spus: „se cuvine, ba chiar este necesar ca cel care vrea să viziteze ţările străine, să-şi cunoască, în primul rând, propria Ţară – iar în aceasta ne ajută şi hărţile, lucrările lui Bod Péter.”
Szonda Szabolcs, directorul Bibliotecii Judeţene a relatat că, la concursul literar desfăşurat în spiritul lui Bod Péter, timp de mai multe săptămâni, intitulat „Aventurile lecturii”, au participat şi elevi de naţionalitate română.

Printre elevii premiaţi de primarul Antal Árpád András, Şcoala Váradi József din Sfîntu Gheorhe a fost prezentă cu două echipe, dar pe primul loc s-a clasat echipa Şcolii Generale Comenius din Breţcu, precum şi elevii Şcolii Mihai Eminescu din Valea Mare.
 

Noutăți