Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Aita Medie

Aita Medie

Miercuri, 19 mai 2010

Satul se află într-o vale relativ îngustă, şi este înconjurat de păduri. Biserica reformată construită în anul 1504, mai apoi reconstruită de mai multe ori, se află în centrul satului. În cimitirul bisericii se află bustul pastorului reformat Benkő József (1740--1814), făcut de polihistorul Petrovics István.

După terminarea studiilor din Aiud, Benkő József a revenit în sat şi din 1767 şi-a început activitatea de pastor reformat al congregaţiei reformate din sat. De mult ori a fost suplinit la slujbe ca să poată călători în diferitele părţi ale Transilvaniei. Opera ei care se intitulează Transsilvania Specialis, este una dintre cele mai valoroase opere de prezentare a Transilvaniei din secolul al XVIII-lea. Pe domeniul său din Aita Seacă a înfiinţat o grădină botanică. A fost ales membru al Asociaţiei Ştiinţifice din Haarlem în 1781 datorită operei sale de descriere a peşterilor transilvănene. El a început catalogarea plantelor existente în Transilvania. În Ungaria a fost primul care a denumit plantele în două limbi şi a făcut cunoscut sistemul botanic al lui Linne în limba maghiară. Pe lângă denumirile ştiinţifice ale plantelor, el a dat şi denumirile populare în limbile română, maghiară şi germană. Mormântul lui se află în cimitirul satului.
Congregaţia ortodoxă din localitate şi-s construit o biserică proprie în 1903.
Personalităţile renumite ale satului sunt: Péterfi Sándor (1824—1909), căpitan în timpul Revoluţiei din 1848-49, pastorul reformat, orator şi reprezentant parlamentar Polonkay Tivadar (1888--1948), editorul gazetei Erdelyi Hirlap.(Gazeta de Transilvania)
 

Noutăți