Sunteți aici: » Știri » Acordul de parteneriat dintre Regiunea de Dezvoltare Centru şi Landul Brandenburg, prelungit cu încă zece ani

Acordul de parteneriat dintre Regiunea de Dezvoltare Centru şi Landul Brandenburg, prelungit cu încă zece ani

Marți, 20 iunie 2017

Marţi, 20 iunie, în oraşul Sovata a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului pentru Dezvoltarea Regională (CDR) Centru. Printre temele aflate pe ordinea de zi s-au numărat: aprobarea Raportului execuției bugetare a ADR Centru, stabilirea calendarului Programului Operaţional Regional 2014-2020, informarea privind implementarea fondurilor europene 2007-2013 la nivelul regiunii Centru şi rezultatele obţinute, precum şi alte probleme care se supun dezbaterii consiliului

Marţi, 20 iunie, în oraşul Sovata a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului pentru Dezvoltarea Regională (CDR) Centru. Printre temele aflate pe ordinea de zi s-au numărat: aprobarea Raportului execuției bugetare a ADR Centru, stabilirea calendarului Programului Operaţional Regional 2014-2020, informarea privind implementarea fondurilor europene 2007-2013 la nivelul regiunii Centru şi rezultatele obţinute, precum şi alte probleme care se supun dezbaterii consiliului.

Tamás Sándor, preşedintele în exerciţiu al CDR Centru, a arătat că, în ciclul financiar 2007-2013, judeţul Covasna s-a aflat pe primul loc în ceea ce privește absorbția de fonduri europene pe cap de locuitor. În acelaşi timp, din judeţul Covasna au sosit multe propuneri de proiecte bine pregătite, în ciuda faptului că, din cauza ciondănelilor politice ale guvernului român şi a crizelor ce decurg de aici, organizarea concursurilor de proiecte au fost întârziate chiar şi cu trei ani. Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a pregătit şi a lucrat în mod continuu la posibilele proiecte, iar ca rezultat al acestei activităţi, a fost semnat, acum două săptămâni, contractul de finanţare nerambursabilă pentru reabilitarea Muzeului Naţional Secuiesc , în valoare de 4,9 de milioane euro.

CJ Covasna este pregătit în momentul de faţă să depună din timp proiecte pentru viitoarele concursuri de proiecte. Astfel de proiecte sunt de exemplu cel pentru construirea de drumuri, pregătit împreună cu judeţul Braşov şi prin care se va moderniza porţiunea de drum cuprins între localităţile Malnaş Băi, Baraolt şi Augustin, un alt proiect similar, împreună cu CJ Harghita, vizează reabilitarea porţiunii de drum Baraolt–Tălişoara–Vârghiş.

Printre celelalte planuri se numără proiectele privind reabilitarea Unităţii de Primire Urgenţe a spitalului judeţean, precum şi extinderea clădirii şcolii speciale situată pe piaţa Calvin din Sfântu Gheorghe. Aceste rezultate nu ar fi putut fi obţinute dacă CJ Covasna nu ar fi fost membru activ al Regiunii de Dezvoltare Centru, a spus Tamás Sándor.

La reuniune au fost prezenţi şi reprezentanţii Landului Brandenburg, regiune cu care Regiunii de Dezvoltare Centru întreţine de zece ani relaţii strânse de parteneriat. Printre membrii delegaţiei germane s-au numărat: Anne Quart, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Justiţie, Afaceri Europene şi Protecţia Consumatorului din Landul Brandenburg, Stefan Biedermann, responsabil pentru politica economică și financiară europeană, dezvoltarea strategiilor, internaționalizare în cadrul Ministerului Justiției, pentru Europa și Protecția Consumatorilor, Birgit Schliewenz, reprezentant al Landului Brandenburg în Regiunea Centru, Klaus Peter Krueger, reprezentant ManCom GmbH, coordonator din partea germană pentru relaţiile de parteneriat.

Oaspeţii au fost salutaţi de Péter Ferenc, preşedintele CJ Mureş, apoi  Tamás Sándor, preşedintele în exerciţiu al CDR Centru, a prezentat printr-un film scurt judeţele care compun Regiunea de Dezvoltare Centru şi potenţialul  economic şi turistic al acestora.

În discursul rostit, Anne Quart a arătat că realitatea e cu totul alta decât cea prezentată în mass-media. Progresele înregistrate aici demonstrează mult profesionalism, operatorii economici din regiune au obţinut rezultate semnificative în ultima perioadă. Acesta este motivul pentru care consideră că prelungirea acordului de parteneriat bilateral pentru încă zece ani este justificat. Scopul comun este acela de a dezvolta şi a extinde cooperarea economică şi turistică existentă, prin proiecte care oferă sprijin şi oportunităţi în dezvoltarea resurselor umane şi în formarea profesională. Secretarul de stat a afirmat că informaţiile primite de la investitorii germani sunt pozitive, ceea ce reprezintă o bază solidă pentru cooperarea viitoare.

 

Noutăți