Accentul s-a pus pe solidaritate
Marți, 15 martie 2011În piaţa centrală a municipiului Tg. Secuiesc s-au strâns mai mult de 8.000 de oameni pentru a sărbători ziua de 15 martie.
În piaţa centrală a municipiului Tg. Secuiesc s-au strâns mai mult de 8.000 de oameni pentru a sărbători ziua de 15 martie. Ca şi în anii precedenţi, nici în acest an nu a lipsit defilarea pilejuită de această festivitate, mai multe persoane sosite din satele învecinate au defilat în centrul oraşului breslelor cu căruţele decorate cu flori.
Comemorările au prins culoare şi datorită husarilor: ei au făcut rondul de mai multe ori în jurul monumentului lui Gábor Áron, bineînţeles, în pas de defilare. Seria discursurilor a fost deschisă de viceprimarul Szarvadi József. „În 1848, s-a înmulţit rândul maghiarilor care au simţit că, pentru rezolvarea problemelor lor, ei înşişi trebuie să găsească soluţiile, tot mai mulţi au simţit că trebuie să acţioneze în acest sens. Trebuie să acţioneze şi nu trebuie să aştepte ca altcineva să facă acest lucru. (…) Datoria noastră este să convieţuim în bună învoială” – a spus viceprimarul trăgând concluziile solidarităţii revoluţionare.
Bokor Tibor, senator UDMR din Scaunul Tg. Secuiesc, în discursul său a spus: „În prezent revendicările din 1848 – libertatea presei, egalitatea în faţa justiţiei, reprezentare în justiţie – au devenit lucruri obişnuite, chiar fireşti, născute în democraţia modernă pentru care astăzi nu mai trebuie să luptăm. Lupta pentru libertate din acele vremuri a fost înlocuită cu lupta pentru drepturile reale ale minorităţilor, pentru folosirea limbii materne, pentru promovarea culturii noastre, pentru unitatea naţiunii, pentru păstrarea naţiunii maghiare, acum, aceasta fiind cea mai nobilă străduinţă a noastră.”
Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania a fost reprezentat de Bardócz Csaba, care a spus: „Acţiunile tinerilor revoluţionari din 1848 este o sursă de curaj şi putere pentru toată lumea. Astăzi, datorită procedurii simplificate de naturalizare putem fi din nou împreună, putem simţi că aparţinem aceleiaşi naţiuni. Dacă vrem să construim un viitor al maghiarilor în Ţinutul Secuiesc, numai împreună vom putea realiza asta.”
Reproducţia fotografică intitulată „Panorama Transilvaniei”, sosită la Sf. Gheorghe din Polonia, poate fi vizionată începând din 15 martie. Tabloul panoramic a fost adus în judeţul Covasna cu ajutorul judeţului Veszprém, din Tarnow, acesta fiind considerat „cel mai maghiar” oraş al Poloniei. Tabloul prezintă imaginea bătăliei de la Sibiu care a intrat în istorie ca fiind ultima luptă a campaniei militare din Ardeal condusă de generalul Bem. Cucerind oraşul săsesc, trupele străine au fost silite să se retragă de pe întregul teritoriu al Ardealului. Tabloul panoramic amplasat în piaţa din faţa Hotelului Bodoc va putea fi vizionat până în 15 octombrie.
La inaugurarea tabloului panoramic, Tamás Sándor a spus: „Acest tablou panoramic este simbolul prieteniei, al victoriei. Această victorie este succesul comun al maghiarilor, secuilor şi al polonezilor sub conducerea generalului Bem. Noi ştim că unitatea puternică reală se naşte din diversitate. Atunci, când din diversitatea noastră se naşte o adevărată solidaritate, vom creşte nu în detrimentul celuilalt, ci dimpotrivă, întărindu-ne reciproc. Cunoaştem cu toţii, atât cei care suntem aici, cât şi cei care ne pândesc doar, că salvarea Ţinutului Secuiesc este triumful acelei puteri şi voinţe, care este în stare să se recupereze şi dintr-o stare de disperare.”
Kovács Norbert, vicepreşedintele Consiliului Judeţean din Veszprém, a declarat: cu posibilitatea obţinerii cetăţeniei maghiare, ungurii de dincolo de hotare pot deveni parte oficială a naţiunii. Grzegorz Gotfried, a luat cuvântul în calitate de reprezentant al oraşului Tarnów. Discursul consilierului polonez nu a fost tradus de un interpret oficial, ci de un membru al Societăţii de Prietenie Ungaro-Polonă. Gotfried a menţionat: prietenia polono–ungară seculară poate fi fructificată şi pe teritoriul Ardealului.
Festivitatea din Sf. Gheorghe a continuat cu depunerea coroanelor la monumentul eroilor din 1848, după care a urmat o paradă a Regimentului husarilor nr. 11 şi cea a husarilor din Ozun. Primarul Antal Árpád András, în discursul său, a vorbit despre rolul important pe care l-au avut femeile secuience în revoluţia de la 1848: „În timp ce evocăm remarcabilele fapte ale tinerilor, uităm deseori de acele tinere şi femei care, umăr la umăr cu bărbaţii, şi-au petrecut zilele pline de primejdii ale războaielor luptându-se acasă, pe frontul vetrelor. Mă gândesc la acele femei din ţinutul Trei Scaune care şi-au aşteptat în mod perseverent bărbaţii de pe frontul bătăliilor, femei care au dat şi ultima linguriţă din casă, pentru ca Gábor Áron să aibă din ce turna vestitele tunuri.”
„Ziua maghiarilor a sosit din nou, după un timp îndelungat, din nou e bine să fii maghiar! Principiile care în 1848 erau atât de importante nu au pierit, astăzi, în zorii unei lumi mai bune şi mai frumoase, Bazinul Carpatic va putea fi populat de o naţiune secuiască şi maghiară viguroasă” – a spus edilul oraşului.
La manifestările din Sf. Gheorghe, au participat aproximativ 6.000 de oameni care au putut urmări spectacolul susţinut de maestrul Szilágyi Zsolt, Fanfara „Kovács András” din Reci, istoricul Kádár Gyula, respectiv Ansamblul de dansuri populare pentru copii şi tineret „Százlábú”. Totuşi, cel mai mare succes l-a avut poezia scrisă de Dsida Jenő intitulată Psalmus Hungaricus, în interpretarea lui Oberfrank Pál, directorul Teatrului „Petőfi Sándor” din Veszprém. Manifestările comemorative s-au încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi al celui secuiesc.