Sunteți aici: » Știri » A început competiţia naţională a pompierilor

A început competiţia naţională a pompierilor

Joi, 11 august 2011

Joi, 11 august, la Tg. Secuiesc a avut loc deschiderea festivă a Concursului profesional al serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, etapa naţională, în prezenţa ministrului administraţiei şi internelor, Traian Igaș.

Joi, 11 august, la Tg. Secuiesc a avut loc deschiderea festivă a Concursului profesional al serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, etapa naţională, în prezenţa ministrului administraţiei şi internelor, Traian Igaș. La eveniment au mai participat inspectorul general, precum şi inspectorii şefi locali ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, subprefectul judeţului Covasna, Valentin Ionașcu, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor şi primarul municipiului Tg. Secuiesc, Rácz Károly.

Traian Igaș, în discursul său festiv, a asigurat membrii şi conducătorii celor 17 echipe că nutreşte un mare respect faţă de cavalerii flăcărilor, deoarece nu este o sarcină uşoară să-ţi dedici o parte semnificativă din viaţa ta, stingerii şi înlăturării urmărilor incendiilor şi a dezastrelor naturale. În acelaşi timp, ministrul a spus că şi el provine din judeţul Arad, dintr-o regiune a ţării, unde există un număr mare de unităţi de pompieri voluntari, iar din acest motiv se simte foarte aproape de aceşti oameni. În final, ministrul a urat echipelor participante petrecere frumoasă şi şi-a exprimat speranţa că acest concurs va fi totodată şi o sărbătoare pentru ei.

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, s-a adresat echipelor, respectiv localnicilor din Tg. Secuiesc – care au sosit la festivitatea de deschidere într-un număr destul de restrâns – în două limbi, în maghiară şi română. Preşedintele consiliului, în discursul său, a accentuat importanţa acestui concurs pentru judeţul Covasna. „Îmi face o deosebită plăcere că, în Anul European al Voluntariatului, municipiul Târgu Secuiesc găzduieşte Concursul profesional al serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă. Pentru regiunea noastră acest concurs are o importanţă deosebită, având în vedere că, în regiunea Trei Scaune, pompierii voluntari au o tradiţie îndelungată. În comuna Cichiş, pompierii voluntari au luptat încă din 1856 în formaţie organizată împotriva incendiilor şi dezastrelor naturale. La Sf. Gheorghe, prima formaţie voluntară a fost înfiinţată în 1876” – a declarat preşedintele.

În ceea ce priveşte concursul pompierilor voluntari, Tamás Sándor a mai adăugat că şi acesta are o tradiţie destul de însemnată, dat fiind faptul că astfel de concursuri s-au organizat încă de la începutul secolului trecut şi evenimentele de acest gen antrenează şi astăzi comunităţile locale. „La Tg. Secuiesc formaţiile de pompieri voluntari au o semnificaţie specială, deoarece localnicii sunt conştienţi de importanţa acestora, în memoria lor trăind încă vie amintirea marelui incendiu din iulie 1834, care a mistuit cea mai mare parte a oraşului şi care a dovedit cât de importantă este existenţa unei echipe corespunzătoare de pompieri” – a subliniat Tamás Sándor. Preşedintele administraţiei judeţene a salutat în special echipa comunei Ozun, care reprezintă judeţul Covasna la competiţia naţională din acest an.

Rácz Károly, primarul municipiului Tg. Secuiesc, în discursul său rostit în limba română, şi-a exprimat speranţa că acest concurs va facilita promovarea oraşului breslelor în medii cât mai largi şi a prezentat intenţia administraţiei locale de a prezenta membrilor echipelor  tradiţiile, cultura, atracţiile oraşului.
După  festivitatea de deschidere, echipele participante făcând înconjurul centrului oraşului, s-au prezentat la Stadionul Sinkovits, unde a şi început prima probă de concurs. În drum spre stadion, trecând pe lângă statuia lui Gábor Áron, Tamás Sándor i-a prezentat pe scurt ministrului Traian Igaș povestea eroului revoluţiei din 1848.

 

Noutăți