Sunteți aici: » Știri » 360 de ore dedicate apiculturii

360 de ore dedicate apiculturii

Luni, 2 martie 2015

Luni, 2 martie, cei interesaţi se mai pot înscrie la cursul de apicultori organizat de Camera Agricolă Covasna. Durata cursului este de 360 ore, majoritatea acestora fiind ore de pregătire practică, iar tariful stabilit este de 400 lei.

 

Luni, 2 martie, cei interesaţi se mai pot înscrie la cursul de apicultori organizat de Camera Agricolă Covasna. Durata cursului este de 360 ore, majoritatea acestora fiind ore de pregătire practică, iar tariful stabilit este de 400 lei.

Kozma Béla, directorul Camerei Agricole Covasna a precizat: dacă cineva doreşte să desfăşoare activităţi în domeniul apiculturii, la nivel de subzistenţă, trebuie să dispună de calificarea corespunzătoare, în conformitate cu legislația în vigoare. La cursul de apicultor participă numeroşi apicultori practicanţi care doresc să-şi perfecţioneze cunoştinţele în domeniul apiculturii, dar, desigur, există locuri şi pentru începători.

Kozma Béla a mai adăugat că cei care investesc timp și energie în această activitate pot îşi pot asigura un trai decent şi că se cunosc multe exemple în acest sens. Deşi există o concurenţă considerabilă, pentru că preţul mierii de import este mult sub preţul mierii obţinute din producţia autohtonă, produsele de calitate merită încurajate şi în acest domeniu.

Pregătirea practică a cursanţilor se desfăşoară în cadrul unei ferme apicole autorizate de la Ilieni. Kozma Béla este de părere că apicultorii covăsneni sunt buni specialişti, dar şi cei care au multă experienţă sunt dornici să înveţe şi să cunoască cât mai multe din tainele “meseriei”. Cursul precedent s-a încheiat în luna ianuarie, o grupă mixtă de cursanţi români şi maghiari obţinând diplome de apicultor. Faptul că limba de predare a cursului organizat în lua martie este limba maghiară, este o coincidenţă.

În conformitate cu politica agricolă a Uniunii Europene, calificarea profesională este o cerinţă de bază şi nu face excepţie de la această regulă nici apicultura. Cei cărora practicarea apiculturii nu este doar un hobby, îşi desfăşoară activitatea de obicei într-o formă de organizare cu personalitate juridică, ei putând beneficia de numeroase oportunităţi de finanţare pentru tratamente şi stupi.

Există estimări şi pentru producţia de miere, aceasta fiind de 15 kg pe stup, în cazul unor ani mai grei, cum a fost şi 2014, când în judeţul Covasna pomii fructiferi au avut doar puţine flori. Această cifră e mult mai mare în anii cu condiţii meteorologice favorabile, când se pot extrage cantităţi de aproximativ 60-70 kg sau chiar 100 kg de miere pe familia de albine.

Asociaţia Crescătorilor de Albine din judeţul Covasna, în anul 2014, a numărat 102 de membri care aveau în total 9600 de familii de albine înregistrate. Camera Agricolă Covasna a lansat cursuri de specializare în domeniul apiculturii începând cu anul 2012, la care au participat, în total, 96 de persoane.

 

Noutăți