1 793 925 de mere
Luni, 13 ianuarie 2014„Peste 21 de mii de elevi primesc zilnic mere, lapte şi corn în judeţul Covasna. Am reuşit să depăşim obstacolele, astfel toate cele trei alimente ajung zilnic la şcoli” – a declarat Nagy József, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
„Peste 21 de mii de elevi primesc zilnic mere, lapte şi corn în judeţul Covasna. Am reuşit să depăşim obstacolele, astfel toate cele trei alimente ajung zilnic la şcoli” – a declarat Nagy József, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
„Programul cornul și laptele, completat de măr, este foarte important din mai multe puncte de vedere. În ultima perioadă am auzit păreri potrivit cărora este inutil ca Consiliului Judeţean să cheltuiască bani pentru aceste alimente, dar trebuie să spun că nu este aşa. Importanţa programului poate fi evaluată în cazul nevoiaşilor: nu-mi face plăcere să afirm aşa ceva în 2014, dar toată lumea cunoaşte cazuri nefericite în care copiii abia mai primesc mâncare, dintr-un motiv sau altul. Mai multe cadre didactice din mediul rural au semnalat faptul că această masă de la şcoală este deosebit de importantă, deoarece, în multe cazuri, copiii primesc acasă doar o porţie minimă de mâncare, ceea ce pentru mine este un argument concludent” – a spus vicepreşedintele.
Nagy József a relatat şi despre faptul că, în judeţul Covasna, distribuţia cornului şi a merelor este realizată de firme locale, mai exact de Pan Abacs SRL, respectiv Bem Balogh SRL. Vicepreşedintele a spus că deşi au apărut mai multe articole potrivit cărora într-unul dintre instituţiile de învăţământ din Sfântu Gheorghe au ajuns cornuri improprii consumului, din investigaţii a reieşit că această neplăcere nu a fost cauzată de furnizor. „Cornurile găsite de organele de control erau cu termenul de valabilitate expirat. Aceste produse se returnează furnizorului, însă acest lucru nu s-a întâmplat imediat, de aceea au fost depistate cornuri mucegăite. În judeţul Covasna, întotdeauna am pus accentul pe calitatea produselor oferite copiilor. Cu ani în urmă am avut şi exemple negative, când o firmă a furnizat alimente stricate, aceasta fiind exclusă şi de la licitaţii, potrivit legii în vigoare. Aşa este corect, pentru că nu ne putem juca cu sănătatea copiilor. Subliniez, de atunci nu s-au mai semnalat cazuri asemănătoare, iar dacă ar fi existat asemenea situaţii, am fi acţionat cu promptitudine şi stricteţe” – a declarat Nagy József.
Distribuirea numărului total de 1 793 925 de mere a fost începută în data de 6 ianuarie, astfel toţi elevii din clasele pregătitoare şi cei din clasele I–VIII vor primi la şcoală mere, zilnic, iar bugetul programului „Mărul” este de 520.645 lei. Deoarece producătorii de lapte din judeţul Covasna nu produc lapte ultrapasteurizat (UHT), acesta va fi furnizat pentru şcoli de firma Dorna, în valoare totală de 2.400.956 lei. Contractul pentru distribuirea produselor de panificaţie a fost câştigat anul trecut de către firma Pan Abacs SRL din Bicfalău, având o valoare totală de 826.559 lei.