Sunteți aici: » Știri » Unitate și colaborare de decenii: 30 de ani de înfrățire Covasna-Veszprém

Unitate și colaborare de decenii: 30 de ani de înfrățire Covasna-Veszprém

Vineri, 9 iunie 2023

Vineri, 9 iunie, la Muzeul Național Secuiesc, proaspăt reabilitat, a avut loc o ședință festivă a Consiliului Județean Covasna, prilejuită de aniversarea a 30 de ani de înfrățire cu județul Veszprém din Ungaria.

Cele două județe, Covasna și Veszprém (Ungaria), au semnat prima convenție de cooperare în anul 1993.  În 2003, convenția a fost înnoită, iar la aniversarea a  25 de ani de înfrățire, s-a mai semnat un act adițional. Anul acesta, la împlinirea a 30 de ani de înfrățire, s-a semnat un nou document, prin care cele două autorități și-au reafirmat intenția fermă de a continua cooperarea de până acum.

„A trecut aproape o jumătate de secol de când teatrele din Veszprém și Sfântu Gheorghe au luat legătura unele cu altele, în mijlocul anilor '70. De acolo a luat naștere cooperarea dintre cele două județe, inițiată acum 30 de ani de Orbán Árpád și Zongor Gábor. Ulterior, președinții Demeter János și  Kuti Csaba i-au dat un nou impuls acestei relații. La rândul meu, am continuat acest drum cu Lasztovicza Jenő și  Polgárdy Imre. (…) Acum cinci ani, la cea de-a 25-a aniversare, am spus la Veszprém că am venit acasă. Sunt sigur că acum, la cea de-a 30-a aniversare, membrii delegației județului Veszprém simt la fel - că au venit acasă, în județul Covasna. Așa cum ne simțim atunci când aparținem aceleiași familie. Acest sentiment dă forță  relației noastre. Nu e doar o cooperare instituțională, nu e doar înfrățire - ci o prietenie vie, o legătură de familie” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

„Nu am venit ca turiști cu delegația noastră de peste 50 de persoane din județul Veszprém, ci simțim că am venit acasă. Ca de atâtea ori în ultimele trei decenii. Chiar dacă drumul care ne leagă este lung, mulți dintre noi cunoaștem bine regiunea, știm pe de rost așezările prin care trecem. Am venit acasă pentru a spune următoarele: dorim să reînnoim alianța pe care predecesorii noștri au lansat-o acum 30 de ani și care a trecut testul timpului.  (…)  Sunt mândru să pot spune azi că prevederile tratatului semnat în 1993 și cele cuprinse în acordul nostru de cooperare, înnoit în 2003, sunt o combinație rară de pragmatism și implicare sufletească. Am plâns și am râs împreună, am întins o mână de ajutor atunci când a fost nevoie și am primit întotdeauna cu brațele deschise oaspeții dragi, veniți de departe” – a spus la rândul său președintele județului Veszprém, Polgárdy Imre.

„Multe s-au schimbat în administrația publică în ultimii 30 de ani, în ambele țări. S-a schimbat și cursul acestor relații. Însă, sentimentul de apartenență, de prietenie, faptul că știm că ne putem baza unii pe alții - toate acestea au rămas neschimbate, pentru că acestea reprezintă baza înfrățirii dintre Veszprém și Háromszék - Trei Scaune. Bineînțeles, avem nevoie de un cadru, de o formă juridică. Dar baza, esența, a rămas aceeași: aparținem unul altuia, ne asumăm responsabilitatea unul pentru celălalt. Haideți să continuăm așa și în deceniile următoare!” – a subliniat Tamás Sándor.

 

Întâlnirea de vineri a culminat cu momentul în care Polgárdy Imre, președintele Adunării Generale a Comitatului Veszprém, și Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, au semnat Documentul aniversar, în care se stipulează că: „cele două județe, cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a relației frățești bazate pe interese comune și beneficii reciproce, își reafirmă intenția de a face ca relațiile lor frățești să fie valabile și în viitor, precum și aspirația comună de a continua să lucreze împreună în beneficiul comunităților lor, pe baza încrederii, egalității și intereselor comune, în conformitate cu principiile cooperării bilaterale”.

Noutăți