Sunteți aici: » Știri » Descentralizare și clarificare a domeniilor publice

Descentralizare și clarificare a domeniilor publice

Joi, 25 februarie 2021

Consiliul Județean Covasna, întrunit joi în ședință online, a adoptat în unanimitate o serie de hotărâri cu privire la clarificarea domeniilor publice, ideea de bază fiind descentralizarea.

Consilierii județeni au aprobat solicitarea de trecere a Centrului de agrement din Pădureni, situat în comuna Moacșa, din domeniul public al statului în domeniul public al județului Covasna. După cum se știe, ministrul Tineretului și Sportului, Novák Eduárd, a propus descentralizarea activităţii şi patrimoniul de interes local administrat de direcţiile județene pentru tineret și sport. În județul Covasna numai tabăra din Pădureni a rămas la minister, acum 10 ani fiind preluate celelalte 4 tabere de tineret. Taberele din Bățani și Crasna au fost predate consiliilor locale, tabăra din Comandău a fost reconstruită în totalitate, iar cea din Zăbala a fost modernizată, cele două din urmă funcționând sub egida Consiliului Județean Covasna. Centrul de agrement din Pădureni, cu 210 de locuri, este cea mai mare tabără pentru tineret din județ, acesta urmând să fie preluat de autoritățile județene.

Suntem adepții descentralizării, iar pe parcursul anilor am dovedit că suntem mai responsabili cu proprietatea publică decât statul. De aceea este important să preluăm tabăra din Pădureni. Dar tot așa este important faptul că instituția noastră este singura din țară care nu funcționează în propriul sediu. Clădirea se află în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Afacerilor Interne prin Instituția Prefectului Județul Covasna. În prezent, Consiliul Județean Covasna are numai un drept de folosință asupra clădirii, iar acum am solicitat inițierea demersurilor în vederea preluării imobilului în domeniul public al Județului Covasna. În imobil își desfășoară activitatea în mod permanent 100 de salariați și 3 demnitari, cred că este timpul să rezolvăm și această situație nefericită” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al județului se face la cererea Consiliului Județean, prin hotărâre a Guvernului, iar cererea trebuie să fie aprobată, respectiv bunul trebuie să fie declarat bun de interes public județean prin hotărâre a Consiliului Județean.

Consiliul Județean solicită transmiterea dreptului de proprietate și în cazul imobilului din strada Gábor Áron nr. 1 din municipiul Sfântu Gheorghe, situat în spatele Bibliotecii Județene. Printre altele, în imobil au sediul Biroul Județean de Metrologie Legală Covasna și Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor Covasna, având două apartamente care se află în domeniul public al statului. „În prezent un nivel se află în proprietatea autorității județene, dar toaletele, situate la etaj, sunt întabulate ca și proprietate a statului. Este o anomalie care trebuie remediată” – a precizat președintele Consiliului Judeţean. Clădirea nu a fost niciodată modernizată cu excepția birourilor Ansamblului de Dansuri „Háromszék” și ale Serviciului Public Salvamont Covasna, instituții subordonate ale CJ Covasna. În măsura transmiterii dreptului de proprietate, judeţul Covasna ar avea posibilitatea legală să reabiliteze atât aceste spații cât și clădirea în sine, prin investirea unor sume de bani din bugetul judeţului.

Consiliul a luat act în unanimitate şi de Raportul de informare privind situația copiilor părăsiți în unitățile sanitare în cursul anului 2020. Numărul copiilor abandonaţi în spitale a scăzut continuu în ultimii ani, după cum ne-a informat directoarea DGASPC Covasna, Vass Mária. Dacă în 2005 au fost 122 de copii părăsiți în spitale, în 2019 numai 23, iar în 2020 au fost semnalate 18 cazuri.

Anul trecut 4 copii au fost reintegrați în familia biologică, 13 copii au fost plasați la asistenți maternali și un copil a ajuns în plasament la Centrul Rezidențial pentru Copii cu Dizabilități Baraolt. Din punctul de vedere al mediului de proveniență al copiilor părăsiți/cu risc de părăsire, cei mai mulți provin din mediul rural, din comunele Vâlcele, Boroșneu Mare, Zăbala, Zagon.

DGASPC Covasna se implică, la rândul ei, în prevenirea abandonului prin implementarea în continuare a unui program de prevenire a sarcinilor nedorite. Acest program a fost inițiat de către Fundația SERA, care sprijină în continuare activitatea Direcției prin punerea la dispoziția a unor materiale contraceptive. Responsabilii din cadrul Direcției oferă informații, fac consiliere privind metodele contraceptive și acordă sprijin prin însoțirea clientelor la consultații și intervenții medicale de specialitate. Dificultățile întâmpinate în soluționarea cazurilor derivă în primul rând din lipsa prevenției primare, iar unde există o colaborarea deficitară cu SPAS-uri şi medici de familie, nu se poate obține rezultate bune, a arătat directorul DGASPC Covasna.

 

 

Noutăți