Itt vagy: » A megyéről » Külkapcsolatok » Nyolcadszor is Paprika Jancsi

Nyolcadszor is Paprika Jancsi

2010. augusztus 24., kedd

A kisbaconi Bodvaj Egyesület és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében  2010. augusztus 23-27. között kerül sor a VIII. Paprika Jancsi Alkotótáborra a Kovászna megyei Setétpatakban.
 

A kisbaconi Bodvaj Egyesület és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében  2010. augusztus 23-27. között kerül sor a VIII. Paprika Jancsi Alkotótáborra a Kovászna megyei Setétpatakban.

A program célja a beszéd- és kifejezőkészség fejlesztése, szín- és bábjátszói alapismeretek elsajátítása, hagyományőrzés a népdal és néptánc révén, a magyar kultúra, a magyar irodalom iránti fokozottabb érdeklődés felkeltése, pozitív keresztyén értékrend generálása, közösségfejlesztés, jellemformálás, önbizalom erősítése és az önképzés ösztönzése volt – nyilatkozták a szervezők. Tekintettel arra, hogy 2010 a Képzőművészet Éve Háromszéken a táborozók iparművészettel és bútorfestéssel is ismerkedtek, vargyasi és nagybaconi bútorfestők irányításával. A színjátszó és bábos foglalkozásokat a marosvásárhelyi Cseke házaspár, Péter és Erzsébet oktatták.
A kisbaconi gyermekek mellett Kovászna Megye Tanácsának meghívására a Heted7ország mesemondó verseny győztes Gödri Apolkája és a vetélkedőn döntős, Bécsben élő Nagy Domokos is részt vett a táborban. Őket egészítette ki a Szorvány-program keretén belül részt vevő 8 dévai diák és egy kísérőtanár, akik a Téglás Gábor Iskolaközpontból érkeztek a setétpataki táborba.
A tábor zárónapján előadott közös ének mondanivalójában is tükrözte mindazt, amit az oly hamar eggyé kovácsolt csapat ottlétük alatt érzett: „úgy érkeztünk mindannyian, hogy nem volt szavunk, piciny magból kikeltünk, mint nyíló virág, de ahány ember, annyiféle csodálatos világ”. 
És való igaz, mindannyian mások voltak, máshonnan jöttek, de a mese, a kézművesség, tánc, népdalok és a színház színes világa közösséget generált és a tábor végén egymás őrangyalaivá válva tértek haza, örök barátságot és jövőbeni viszontlátást ígérve egymásnak.
Hisszük, hogy a mesevilág szellemiségére, a magyar kultúra és néphagyomány tanításaira a jelenkornak is nagy szüksége van, nem csupán az Erdélyben élő, hanem bármelyik határon túli gyermeknek.
Kovászna Megye Tanácsa köszönetét fejezi ki a Bodvaj Egyesületnek, Farkas Zsóka, Benedek Márta és Demeter Gyöngyi oktatóknak a színvonalas és igényesen megszervezett tábor lebonyolításáért.
 

Hírek